Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Olimpiada de la Tokyo sub stare de urgență

  • iulie 10, 2021
  • Radu Cucuteanu
Olimpiada de la Tokyo

Olimpiada de la Tokyo se va desfășura fără spectatori, după ce guvernul a declarat stare de urgență. Premierul Yoshihide Suga a declarat într-o conferință de presă că măsura luată este cauzată de ravagiile pe care le face tulpina Delta.

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura de pe 23 iulie până pe 8 august. Comitetul Olimpic Internațional a insistat că Jocurile Olimpice trebuie să fie ținute chiar și în starea de urgență. Însă Tokyo și prefecturile ce îl înconjoară, Kanagawa, Chiba și Saitama, vor fi sub acces restricționat. Astfel că cei interesați nu vor putea urmări Olimpiada de la Tokyo decât de la depărtare.

„Numărul de infectați care au simptome grave și gradul de ocupare a spitalelor sunt încă mici, dar dacă ținem cont de efectele tulpinilor, trebuie să prevenim un alt val de infecții în întreaga țară”, a spus Suga, conform Deutsche Welle.

 

Japonia recuperează din decalajul vaccinării

Yasutoshi Nishimura, ministrul pentru criza COVID-19, a descris situația ca fiind „o cursă între vaccinare și răspândirea tulpinii Delta”. După un început mai greu, vaccinarea în Japonia a prins viteză. Totuși doar 27% din populație a primit prima doză. Aceasta înseamnă că există pături largi de nevaccinați vulnerabili.

Miercuri, la Tokyo s-au înregistrat 920 de cazuri noi, cel mai mare număr din 13 mai. Numărul îmbolnăvirilor a tot crescut după ce Japonia a ridicat în urmă cu o lună starea de urgență. Măsura curentă este a patra în Tokyo. În celelalte trei, locuitorii au fost rugați să lucreze de acasă și restaurantele să se închidă la ora 20. În Japonia, dreptul de liberă circulație este prevăzut în constituție, prin urmare respectarea restricțiilor este voluntară.

Medicii sunt în continuare îngrijorați de refuzul de a respecta restricțiile și de viteza cu care se propagă tulpina Delta. Ea e responsabilă pentru 7% din cazurile naționale și 14% în Tokyo, spune ministrul Sănătății, Norihisa Tamura.

Și Okinawa este în stare de urgență, dar celelalte orașe mari nu sunt restricționate. Acest lucru ar trebui să reducă impactul economic al măsurilor.