Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Canotoarea ieșeană Mădălina Bereș va fi port-drapel la Jocurile Olimpice de la Tokyo, alături de Robert Glință

  • iulie 01, 2021
  • Narcis Pohoata
Canotoarea ieșeană Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință au fost desemnați Purtători de Drapel pentru România la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Hotărârea a fost luată joi de Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), prin vot.
Mădălina Bereș, născută în comuna ieșeană Mogoșești Siret, este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează șase titluri europene. Ea este reprezentanta celei mai numeroase delegații din Team Romania. Federația Română de Canotaj a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 și Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004.
Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multiplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj. De cinci ori campioană olimpică și desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 și la Atena 2004.
Din delegația României la Tokyo mai fac parte și alți sportivi ieșeni: judoka Vlăduț Simionescu, canotoarea Amalia Bereș și fotbalistul Ștefan Târnovanu, dar numai primul va reprezenta Iașiul, în speță Clubul Sportiv Politehnica Iași.
Iată mai jos comunicatul COSR
Onoare la drapel!
Mădălina Bereș și Robert Glință au fost desemnați Purtători de Drapel pentru Team Romania la JO Tokyo 2020!
Ce poate fi mai înălțător decât să porți drapelul țării tale la cea mai importantă competiție sportivă a planetei? Să conduci Echipa Olimpică „Team Romania” în arenă și să transmiți onoare și mândrie națională.
Noi, Team Romania, suntem mândri să-l purtăm în arena olimpică.
Mari campioni ai sportului românesc au avut onoarea de a purta drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de Vară. Simbolul național, drapelul tricolor, a fost de fiecare dată cinstit prin victoriile olimpice. Imaginile stau mărturie eforturilor pe care campionii Team Romania le-au depus pentru a câștiga, pentru a urca pe podiumul olimpic.
Desemnarea celor care au purtat drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice a ținut mereu cont de palmaresul sportivilor, de sportul pe care îl reprezintă, de prestanță și de respect pentru valorile olimpice.
Comitetul Executiv al COSR a decis azi prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Tokyo.
Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează șase titluri europene. Ea este reprezentanta celei mai numeroase delegații din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 și Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004.
Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multiplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deține kaiacistul Aurel Vernescu, de trei ori consecutiv purtător de drapel, Tokyo 1964, Mexico 1968 și Munchen 1972.
Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu, tir sportiv, a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956.
Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică și desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 și la Atena 2004.
Impresionant a fost momentul intrării în arenă la Los Angeles 1984, cea mai bună ediție pentru Team Romania, cu 53 de medalii câștigate. Corneliu Ion, campion olimpic la tir, a condus Echipa Olimpică a României în stadion cu drapelul în mână, iar delegația tricoloră a fost aplaudată în picioare de toți spectatorii. România nu acceptat boicotul sovietic și a trimis echipă la Jocuri, gest apreciat de Comitetul Internațional Olimpic și Comitetul de Organizare al competiției.
Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câștigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004 a fost cea care a condus Team Romania la festivitatea de deschidere.
Lista purtătorilor de drapel:
JO 1936 Berlin – Ștefan Mănciulescu – tir
JO 1952 Helsinki – Constantin Dumitru – atletism
JO 1956 Melbourne – Iosif Sârbu – tir
Stockholm – Nicolae Marcoci – călărie
JO 1960 Roma – Alexandru Bizim – atletism
JO 1964 Tokyo – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1968 Mexico – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1972 München – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1976 Montreal – Nicolae Martinescu – lupte
JO 1980 Moscova – Vasile Andrei – lupte
JO 1984 Los Angeles – Corneliu Ion – tir
JO 1988 Seul – Nicu Vlad – haltere
JO 1992 Barcelona – Costel Grasu – atletism
JO 1996 Atlanta – Iulică Ruican – canotaj
JO 2000 Sydney – Elisabeta Lipă – canotaj
JO 2004 Atena – Elisabeta Lipă – canotaj
JO 2008 Beijing – Valeria Beșe – handbal
JO 2012 Londra – Horia Tecău – tenis
JO 2016 Rio – Cătălina Ponor – gimnastică
JO 2020 Tokyo – Mădălina Bereș și Robert Glință