Zeci de personalități din domeniul Esports s-au reunit la Iași, la ”Esports Summit”. Iașiul va organiza în acest an, în premieră, Campionatul Mondial

Sala Henri Coandă a Palatul Culturii din Iași a găzduit, miercuri, a treia ediție a Esports Summit, un eveniment ce a reunit zeci de personalități și specialiști din domeniul jocurilor video.
Potrivit organizatorilor, Summit-ul de la Iași își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra ecosistemului global al esports-ului, dar și să identifice tendințele și oportunitățile existente pe piața din România.
Evenimentul a reunit peste 20 de personalități, de la jucători de esports până la reprezentanți ai mediului politic și academic, dar și reprezentanți ai brandurilor cu interes în zona de esports.
Cristian Nistor, managerul Campionatului Mondial de Esports de la Iași: ”Vom avea un adevărat festival”
Cristian Nistor, managerul Campionatului Mondial de Esports ce va avea loc la Iași în perioada 24 august – 3 septembrie 2023, a declarat că evenimentul în sine înseamnă mai mult decât o competiție de gaming.
”Acest Campionat Mondial este doar o prefață a ceea ce se va întâmpla în Iași. Avem un Festival Digital integrat, care se numește ”Digital Throne”, eveniment care va pune Iașiul pe polul destinațiilor digitale. Și Iașiul va fi o capitală pentru industria de gaming. Nu doar jucători, vor fi și producători, pentru că avem un pol foarte mare de IT-iști aici în zonă, foarte pasionați, dornici să dezvolte soluții de jocuri, gaming și alte lucruri digitale. Pe lângă aceste soluții, noi vom avea foarte multe conferințe”, a declarat Cristian Nistor.
Invitații speciali ai conferinței sunt preşedintii Federațiilor Internaționale și Europene de Esports, Vlad Marinescu și Tiago Fernandes, și Mihai „iM” Ivan, jucător profesionist, proaspăt vicecampion mondial la CS:GO.
Vlad Marinescu: ”Campionatul Mondial este o provocare pentru România și pentru Iași”
La rândul său, Vlad Marinescu, președintele Federației Internaționale de Esports, a declarat că Mondialul de la finalul verii va însemna o provocare pentru municipalitatea ieșeană, dar și pentru România.
”Pentru Federația Internațională de Esports a fost o mare onoare să dea Iașiului organizarea Campionatului Mondial de Esports, care este cel mai mare eveniment de pe planetă. Este o competiție începută în 2008 și organizată în fiecare an, ultima dată în Bali, Indonezia. Este o provocare mare pentru România și pentru Iași să arătăm cultura orașului, iar toți influencerii care vor veni aici și cei mai buni sportivi de Esports din lume să poată vedea tot ce are Iașiul de arătat. Istorie, cultură, frumusețea acestui loc”, a punctat Vlad Marinescu.
Viceprimarul Daniel Juravle: ”Vrem să creăm un ecosistem la Iași, să atragem companii din Statele Unite”
Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași, a vorbit despre impactul economic al Campionatului Mondial de Esports asupra Iașiului.
”Impactul asupra orașului îl vom vedea după luna septembrie a acestui an, după ce vom vedea ce se întâmplă la Iași. Vom avea un adevărat festival digital aici la Iași, Digital Throne, un festival care cuprinde mai multe laturi, inclusiv divertisment, muzică, discuții pe domenii din IT de importanță maximă. Și cred eu că impactul pe termen lung va fi unul extrem de important pentru Iași. De asemenea, ne dorim să creăm un ecosistem aici, adică să înglobăm educație în domeniul Esports, să aducem companii mari care doresc să investească. Până la urmă, acesta este și idealul, să aducem cât mai multe companii din Statele Unite ale Americii și din alte țări care au dezvoltat acest sector, pentru a dezvolta și la noi industria de gaming. Astăzi deschidem sesiunea cu acest Esports Summit, vor veni companii pentru a vorbi despre impactul Esports-ului în România și în Europa, inclusiv cel economic. În noiembrie vrem să avem un Summit european, în care să aducem companii mari din industria de gaming și oameni importanți care înțeleg fenomenul. De asemenea, ne dorim ca an de an, după acest Campionat Mondial, să avem un moment care va marca evenimentul din acest an. Esports-ul nu este doar un joc, este un fenomen, am văzut că în alte state sportivii profesioniști se antrenează zilnic, ca orice sportiv, au antrenori, psihologi, staff-uri profesioniste care îi ajută să devină tot mai buni”, a spus viceprimarul Daniel Juravle.
Esports, un fenomen în expansiune la nivel mondial
Competițiile de esports sunt din ce în ce mai populare la nivel global, fenomenul fiind tot mai urmărit de la an la an, atât în mass-media, dar și în sfera politică. Conform studiilor, există 29,6 milioane de spectatori lunari în esports, cu o creștere cu 11,5% față de anul 2021, care a venit, la rândul său, cu cifre impresionante.
În universul sportului electronic apar în mod frecvent noi sponsori, organizații profesioniste, jucători, cât și brand-uri și companii ce se alătură industriei de jocuri video competitive. Esports a ajuns atât de popular în mare parte datorită componentei sociale a transmisiunilor în direct și a turneelor dedicate sportului electronic.
Jocul esports cu cel mai mare fond de premii în turnee în 2021 a fost „DOTA 2”, cu un fond de premii cumulat în valoare de 47,79 milioane de dolari. Acest fond de premii cumulat a fost de peste două ori mai mare decât cel al celui de pe locul al doilea, ‘Counter-Strike: Global Offensive’, care a avut un fond de premii cumulat de 21 milioane de dolari. Astfel, doar in 2021, turneele de Esports la nivel mondial au strâns premii de peste 200 milioane de dolari.
Până în 2025, se estimează că vor exista peste 318 milioane de pasionați de sporturi electronice la nivel mondial, o creștere semnificativă față de cele 215,2 milioane din 2020. În plus, se preconizează că aproximativ 322,7 milioane de persoane vor fi telespectatori ocazionali de sporturi electronice până în 2025.
Sporturile electronice se dezvoltă și în România
În România, scena de sporturi electronice este într-o continuă dezvoltare. Avem exemple de sportivi profesioniști de jocuri electronice care care fac perfoamanță peste hotare. În 2022, Andrei „Odoamne” Pascu a devenit primul român campion european de League of Legends din istorie, câștigând League European Championship Summer 2022 alături de echipa sa Rogue. LEC reprezintă cea mai mare competiție la nivel european dedicată jocului, cu un prize pool total de 200.000 euro.
Și Ana Dumbravă, jucătoare pro de CS:GO, care a fost desemnată în 2022 cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume, titlu oferit în cadrul galei HLTV. De curând, Ana a câștigat, alături de echipa sa Nygma, al cincilea tilu consecutiv al unui turneu ESL Impact.
Acum câteva săptămâni, România a mai obținut o performnață în esports. Mihai “iM” Ivan a devenit vicecampion mondial la CS:GO, acesta ajungând în finală, alături de echipa sa, în cel mai mare turneu dedicat jocului.
Atât Andrei “Odoamne” Pascu cât și Ana Dumbravă și Andrei Ivan joacă pentru echipe din afara țării, România fiind încă la început de drum în ceea ce privește cluburile și echipele de esports, acestea neavând un statut legal recunoscut.
(Narcis POHOAȚĂ)