Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Volodimir Zelenski se aşteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE

  • iunie 20, 2022
  • Diana Nechita

Volodimir Zelenski crede că Rusia îşi va intensifica atacurile în această săptămână. Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut graniţa sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi şi vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticenţelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulţi ani pentru a fi finalizat. Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de preşedintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menţinerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influenţă a Occidentului.

Putin a declarat vineri că Moscova nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmăreşte îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între membrii UE.