Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Vaccinarea tuturor francezilor începe cu personalul medical

  • iulie 13, 2021
  • Radu Cucuteanu
Macron

Emmanuel Macron a anunțat luni o serie de măsuri pentru a-i încuraja puternic pe francezi să se vaccineze, în special generalizarea permisului sanitar și obligația de vaccinare pentru personalul de îngrijire, cu scopul de a stăvili răspândirea variantei Delta, notează AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor”, a spus șeful statului într-un discurs detaliind măsurile luate hotărâte pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val COVID-19.

„Să trecem restricțiile asupra celor nevaccinați, mai degrabă decât asupra noastră”, a spus președintele francez, înainte de a anunța generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată.

„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum și în spitale, case de bătrâni, unități medico-sociale, dar și în avioane, trenuri și autocare pentru călătorii lungi, și numai cei vaccinați și persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri”, a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile și pentru locurile de agrement și cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.

Francezii profită de câteva zile de ridicarea completă a restricțiilor și au început să frecventeze barurile, restaurantele, muzeele, închise de mult timp din perioada valului întâi al pandemiei. O întreagă parte a vieții economice și sociale a țării este pe cale de a fi relansată. Emmanuel Macron a mai declarat că se așteaptă la creștere economică de 6% în 2021.

Celălalt anunț principal al președintelui francez a fost acela de a impune vaccinarea obligatorie „pentru personalul medical și auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni și unități pentru persoane cu dizabilități, pentru toți profesioniștii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu”.

Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. „Cu începe din 15 septembrie, dacă ești îngrijitor și nu ești vaccinat, nu vei mai putea lucra și nu vei mai fi plătit”, a declarat ministrul Sănătății, Olivier Véran.

Franța ia aceste măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea rapidă a variantei Delta. „În Franța, situația este deocamdată sub control, dar dacă nu acționăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic și va duce inevitabil la spitalizări în creștere începând cu luna august”, a avertizat președintele Emmanuel Macron.