Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovenia: declarație comună în care cer ca UE să mențină politicile privind familia

  • septembrie 23, 2021
  • Radu Cucuteanu

Cinci lideri din Europei de Centru au semnat joi o declarație comună în care se afirmă că imigraţia nu ar trebui să fie răspunsul la declinul demografic din Uniunea Europeană. Ei au făcut apel la blocul comunitar să mențină politicile privind familia sub jurisdicție națională, arată agenția Reuters. Declarația a fost adoptată la așa-numitul Summit Demografic care s-a desfășurat la Budapesta.

Premierul ceh Andrej Babis, cel sloven Janez Jansa, al Ungariei Minister Viktor Orban, și al Poloniei au căzut de acord asupra ceea ce înseamnă „familia”.

„Creşterea numărului copiilor europeni este esenţială pentru păstrarea culturii europene creştine şi altor tradiţii religioase pentru viitoarelor generaţii”, se menţionează în declaraţia semnată de premierii Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Sloveniei şi de preşedintele Serbiei, care nu este membră UE. „Migraţia nu trebuie percepută drept principalul instrument pentru a răspunde provocărilor demografice”, se mai menţionează în textul citat.

Atât premierul Ungariei Viktor Orban, cât și cel al Cehiei Andrej Babis se pregătesc pentru alegeri în țările lor și amândoi fac campanie pe o platformă anti-imigrație.

Viktor Orban, care se confruntă cu o cursă electorală strânsă, a devenit tot mai radical în ceea ce privește politica socială, pentru a apăra ceea ce afirmă el că ar fi valorile creștine tradiționale ale liberalismului occidental.

Rata natalității din UE este în scădere din 2000, potrivit datelor Eurostat, cu 1,53 nașteri per femeie în 2019, mult sub obiectivul de 2,1 considerat suficient pentru a preveni un declin al populației.