Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Ucraina anunță că nu va alimenta Rusia cu energia furnizată de la centrala Zaporojie

  • mai 21, 2022
  • Diana Nechita

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, se află sub controlul ruşilor din 12 martie. Rusia intenţionează să conecteze gigantica centrală nucleară ucraineană la reţeaua de electricitate rusă.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au afirmat că ar putea dura ani pentru ca centrala să fie legată de Rusia, relatează BBC

„Uzina funcţionează doar în reţeaua energetică a Ucrainei. Acum centrala funcţionează la un nivel minim, dar Kievul rămâne la conducere, toate liniile electrice sunt controlate de Ucraina. Declaraţia Rusiei este o iluzie. Vor dura ani până când se vor conecta şi vor redirecţiona energia produsă de centrală”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei nucleare de stat a Ucrainei Energoatom, Leonid Oliynyk.

Pe 3 martie, trupele ruse au bombardat centrala Zaporojie, iar mai târziu au preluat controlul asupra acesteia. Clădirile din jurul unuia dintre reactoarele sale au fost avariate, potrivit Energoatom.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că nivelul radiaţiilor şi siguranţa reactoarelor nu au fost afectate, însă liderii lumii au condamnat Moscova pentru atac, iar preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „teroare nucleară”.