Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Sudan: Sute de mii de oameni protestează față de lovitura de stat armată

  • octombrie 31, 2021
  • Radu Cucuteanu

Opozanții loviturii de stat au lansat un apel la proteste la nivel național pentru a cere formarea unui guvern condus de civili și restabilirea democrației în țară după decenii de guvernare autoritară.

Sute de mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzi în Sudan pentru a protesta față de preluarea puterii de către armată. Este cel mai amplu protest de până acum la adresa loviturii de stat care a avut loc luni în această țară.

Străzile capitalei sudaneze, Khartoum, erau pline de protestatari sâmbătă dimineața, demonstranții scandând sloganuri antimilitare: „Nu pentru regimul militar, da pentru regimul civil”, strigau protestatarii.

După răsturnarea de la putere a lui Omar al-Bashir în 2019, țara a fost condusă dual de grupuri militare și civile.

În total, 13 persoane au fost ucise și alte 140 au fost rănite în timpul protestelor care au izbucnit de la preluarea puterii de către armată, arată CNN.

Lovitura de stat din 25 octombrie a urmat unor luni de tensiuni tot mai mari, pe măsură ce grupurile militare și civile și-au împărțit puterea în anii care au trecut de la destituirea lui Bashir.

Luni, însă, armata a preluat controlul, dizolvând Consiliul Suveran prin care se împărțea puterea și guvernul de tranziție. Militarii l-au reținut temporar pe prim-ministrul Abdalla Hamdok. Mai multe articole din constituție au fost suspendate și guvernatorii de stat au fost înlăturați.

Liderii mondiali au criticat lovitura de stat, iar Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit, Uniunea Africană și Organizația Națiunilor Unite au îndemnat părțile interesate să revină la procesul de tranziție democratică a țării. Sâmbătă, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că forțele de securitate din Sudan trebuie să respecte drepturile omului, iar orice violență împotriva manifestanților pașnici este „inacceptabilă”.