Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Spitalul Modular de la Lețcani: scurt istoric și scurte întrebări

  • octombrie 14, 2021
  • Radu Cucuteanu

Miercuri a avut loc în sfârșit, după multe amânări, redeschiderea Spitalului Modular de la Lețcani.

Amânările și tergiversările au fost puse pe seama birocrației, pe seama autorităților, fie ele locale sau centrale, și pe seama imposibilității de a folosi containerele din care este format spitalul, care aveau probleme cu energia electrică și cu încălzirea. Deși programat să se deschidă mai repede, o serie de probleme la instalația de oxigen au dus la o nouă amânare.

 

Scurt istoric

Spitalul Mobil de la Lețcani a fost cumpărat în 2020, tocmai în contextul pandemiei de COVID-19, și a fost deschis la începutul lunii septembrie, funcționând ca secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”. Atunci se spunea că investiția de 13 milioane de euro va fi funcțională pe toată durata pandemiei. Unitatea sanitară a devenit cu adevărat operațională ceva mai târziu, la mijlocul lunii octombrie 2020.

Cu toate că atunci și-a dovedit utilitatea, ea a funcționat numai până în ianuarie 2021. În primă fază, s-a anunțat că spitalul mobil va fi închis vreme de câteva zile, cu scopul de a se face lucrări de dezinfectare și sterilizare, precum și lucrări de mentenanță. De atunci, însă, nimic. Spitalul nu a mai fost redeschis.

Aceasta până în luna septembrie, cu nenumărate amânări și întârzieri.

Preluat acum puțin timp de ISU Iași, în încercarea de a îl face funcțional cât mai repede, cum declara atunci dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, până la urmă spitalul de la Lețcani a fost trecut sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale. MApN a reușit să îl operaționalizeze într-un timp record – deși aici nu știm cât a constituit aportul local, cât cel al armatei, știm că după o (altă) întârziere unitatea spitalicească a fost deschisă.

 

Pacienții cu forme medii de COVID-19

De marți seara au fost primiți primii zece pacienți cu forme medii ale COVID-19, care nu necesită suport mare de oxigen și pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor.

Miercuri, dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Infecțioase Iași, declara: „Pentru pacienții care prezintă COVID-19 în formă medie am operaționalizat până acum 20 de paturi, având capacitatea să operaționalizăm până la 70 de paturi”, continuând: „zece locuri sunt destinate pacienților de sex feminin și zece celor de sex masculin. În momentul de față îngrijim 11 pacienți”.

Mai mult, miercuri a ajuns o donație din partea statului polon, ce constă în concentratoare de oxigen, necesare îngrijirii pacienților ce prezintă forme medii de COVID-19 din punct de vedere al oxigenoterapiei. Acestea urmează să fie distribuite spitalelor care au nevoie de ele, inclusiv celui de la Lețcani.

 

Intervenția Armatei

Un comunicat de presă al MApN arată că „Sub coordonarea colonelului medic Daniel Ionuț Derioiu, la Spitalul Modular de la Lețcani, județul Iași, s-au operaționalizat 24 de paturi ATI pe 13 octombrie”.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Infecțioase din Iași, declara: „După finalizarea montării, umplerii și verificării bunei funcționalități a stocatorului de oxigen vom putea îngriji și pacienți în terapie intensivă. Pacienții vor trece prin triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, vor fi evaluați, consultați și vor fi direcționați spre Spitalul Modular. Am operaționalizat două saloane, în total 20 de pacienți”.

La Lețcani au fost trimise 35 de persoane din cadrul MApN (medici, ofițeri de logistică și stat major, asistenți medicali și brancardieri), care, conform comunicatului, vor „coordona activitățile Spitalului Modular Lețcani, în sprijinul managementului Spitalului de Boli Infecțioase”.

Aceasta înseamnă, așa cum arată conducerea Spitalului „Sf. Parascheva”, că „în grija spitalului de Infecțioase cade asigurarea medicației pacienților și a materialelor sanitare”.

De asemenea, comunicatul MApN vehiculează aceleași numere ce au tot apărut în presă, arătând că „în funcție de disponibilitățile tehnice și de asigurarea de personal de specialitate, Spitalul Mobil Lețcani poate crește gradual capacitatea ATI până la numărul maxim de 48 de paturi de acest tip”. Este de altfel și declarația lui Florin Roșu: „Pacienții care necesită îngrijire în terapie intensivă, în primă fază vom merge spre 24 de paturi, dezideratul nostru fiind de 48 de paturi de terapie intensivă”.

 

Spitalul „Sf. Parascheva” trimite personal cu expertiză

Tot managerul de la Infecțioase Florin Roșu arată că „am decis să detașăm doi medici pe specialitatea boli infecțioase – unul dintre aceștia va fi și șeful Secției de Boli Infecțioase –, un medic specialist anestezie și terapie intensivă, două asistente medicale specializate pe boli infecțioase.”

Conform declarației sale, toate cele cinci cadre care fac parte din corpul medical al spitalului de Infecțioase au lucrat încă de la începutul pandemiei cu pacienți COVID-19. Prin urmare, acestea au dobândit o expertiză extinsă în ceea ce privește îngrijirea pacientului cu COVID-19.

Între timp, au fost efectuate lucrările și verificările la stocatorul de oxigen, astfel că spitalul NATO a putut prelua primii șase pacienți în partea de ATI, arată Florin Roșu.

 

Scurte întrebări

Vestea cea bună este că, în sfârșit, spitalul modular a fost repus în funcțiune. Aceasta reprezintă un mare sprijin pentru sistemul sanitar din Iași, o adevărată gură de oxigen.

Dar apare întrebarea de ce s-a putut abia acum și numai cu ajutorul armatei? Unde a fost blocajul dintre instituțiile statului, fie ele sanitare, fie ele administrative, și nevoia de a operaționaliza spitalul de la Lețcani? Vreme de luni întregi, modulele de la Lețcani au stat să ruginească în soare. Oare nu trebuiau autoritățile o serie de măsuri pentru a îl putea deschide în clipa în care era nevoie? Pentru că spitalul a stat închis vreme de aproape 10 luni și iată că a putut fi făcut funcțional într-o lună. Dar acest lucru era necesar de mai demult. Întreaga vară, când pandemia mai slăbise puțin și se știa deja că va urma un al patrulea val mult mai sever, oare autoritățile nu au putut să rezolve problemele spitalului modular?

Chiar și în clipa de față sunt o serie de nelămuriri. Spre exemplu, reiese că 24 de paturi ATI sunt operaționale. Și atunci, de ce nu sunt date toate în folosință? Răspunsul apare ca evident dacă ne uităm la personalul alocat de fiecare parte implicată: MApN vorbește de 35 de oameni, la care se adaugă cei șase trimiși de Infecțioase. Or în comunicatul său Ministerul arată că, dintre cei detașați la Lețcani, o parte se vor ocupa de logistică și de alte probleme. Atunci înțelegem că vorbim despre șase paturi ATI operaționale deoarece atâtea pot fi acoperite cu personalul disponibil în acest moment.

Cu alte cuvinte, problema COVID-19 este atât de mare, iar sistemul spitalicesc atât de suprasolicitat, încât spitalul modular de la Lețcani este operaționalizat chiar și în lipsa unui personal suficient.

Care este realitatea în acest moment? Cât de pregătit este spitalul de la Lețcani să degreveze cât de cât sistemul sanitar ieșean? Ce se pregătește pentru viitor?

În condițiile date, cum poate fi asigurat actul medical cât mai eficient și în condiții cât mai ridicate de siguranță, atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical?

Întrebări care își așteaptă răspunsul, ce va veni cel mai probabil de-a lungul timpului.

 

Vaccinarea este singura noastră armă împotriva pandemiei

Transparența și comunicarea au fost printre cele mai mari probleme ale autorităților în această pandemie. Lipsa lor reprezintă de altfel și unul dintre principalele motive pentru care România se află în situația dată. Poate că ar fi cazul să se mai schimbe puțin acest lucru, pentru a lămuri publicul larg și pentru a risipi starea de nesiguranță pe care o resimte societatea.

Ce știm este că nu știm ce vremuri vor veni. Știm însă cum putem să evităm situația ca noi sau cei din jurul nostru să aibă nevoie de Lețcani: continuarea campaniei de vaccinare.

Sau, după cum spune doctorul Roșu, „Îndemnul meu este bazat pe date științifice și anume să continuăm campania de vaccinare. Nu ne dorim ca paturile de ATI să fie ocupate de pacienți, ci dorim ca bolnavii să fie tratați acasă în cazul în care dezvoltă boala COVID-19, dar, fiind vaccinați, sigur vor dezvolta o formă ușoară spre medie a bolii și nu vor necesita internare. Vaccinarea este singura noastră armă împotriva pandemiei”.