Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Școala reîncepe în Europa, după vacanța de sărbători

  • ianuarie 10, 2021
  • Cincu Violeta
Multe dintre țările europene care, în toamnă, s-au zbătut să țină școlile deschise reiau predarea la distanță după vacanța de sărbători, din cauza situației epidemiologice care continuă să se deterioreze. Dar și în cazul celor care au schimbat strategia și au trecut la predarea online există, adesea, abordări diferite în funcție de regiuni sau de nivel de învățământ. Alte sisteme amână reluarea școlii, în timp ce altele reiau școala față în față.
Germania

Această țară a decis înaintea sărbătorilor să închidă școlile până pe 10 ianuarie, ca parte a unor măsuri extinse și severe de lockdown, determinate de creșterea accelerată a numărului de cazuri Covid-19. Săptămâna aceasta autoritățile federale au îndemnat la prelungirea măsurilor de carantină până la sfârșitul lunii.

Decizia, cel puțin în privința educației, revine, însă, autorităților statale. Așa se face că școlile rămân închise, iar predarea va continua online în multe landuri germane, dar nu în toate.

  • În landurile Renania-Palatinat și Hessa școlile rămân deschise, deși elevii de până în clasa a șasea nu sunt obligați să vină la școală.
  • În Hamburg, elevii care nu pot învăța acasă, pentru că nu pot fi supravegheați, de exemplu, pot continua să vină la școală.
  • În Baden-Württemberg, școlile primare, after-school-urile și clasele care se pregătesc de examene ar urma să reia învățarea față în față din 18 ianuarie.
  • La Berlin, este de așteptat ca școala să continue în sistem hibrid, în timp ce la Bremen părinții sunt lăsați să decidă dacă-și trimit sau nu copiii la școală.
  • În Mecklenburg-Pomerania Occidentală, elevii de până în clasa a 6-a pot veni la școală, dacă părinții nu îi pot supraveghea acasă, iar clasele de final de ciclu pot și ele să reia predarea față în față de luni.
Franța

O altă țară care păstrează măsuri restrictive considerabile după vacanța de sărbători, Franța a optat să reia școala față în față la nivel național, începând din 4 ianuarie. Măsura a fost luată în condițiile în care a fost amânată redeschiderea multor altor afaceri și instituții, de la teatre la restaurante, autoritățile insistând că învățarea la școală este o activitate sigură, potrivit TheLocal.fr.

Publicația face trimitere la statistici prezentate înainte de ministrul Educației înainte de Crăciun, potrivit cărora, de la începutul școlii pe 1 septembrie, mai puțin din 0,2% dintre școlile primare, gimnazii și licee s-au închis din cauza epidemiei.

Marea Britanie

În Anglia, altă națiune unde autoritățile au presat constant pentru continuarea școlii față în față, în ultima jumătate de an, explozia de cazuri de Covid-19 a determinat guvernul, la începutul anului, să decidă închiderea școlilor. Situația nu este, însă, tocmai cea scontată de autorități.

Conform măsurilor de carantină severă decise pe 4 ianuarie, toate școlile au trecut la predarea online pe tot teritoriul Angliei, unitățile de învățământ urmând să rămână deschise pentru copiii din medii vulnerabile și pentru cei ai lucrătorilor din sectoare esențiale. În plus,  s-a decis renunțarea la examenele de final de ciclu.