Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Rugbiștii ieșeni, start pe Arcul de Triumf! Echipele de rugby ale Politehnicii Iași, atât cea masculină în XV, cât și cele feminine în VII, de senioare și junioare, debutează în acest week-end într-un nou sezon, pe stadionul Arcul de Triumf din București

  • aprilie 15, 2022
  • Narcis Pohoata

Rugby-ul românesc revine în actualitate, în acest sfârșit de săptămână fiind programate meciurile din etapa inaugurală în primul eșalon atât la masculin, cât și la feminin.

Sartul într-un nou sezon al echipelor ieșene a fost prefațat, joi, în cadrul unei conferințe de presă la Clubul Politehnica. La întâlnirea cu jurnaliștii au participat directorul clubului, Vasile Manole, managerul echipei de rugby în XV, Corneliu Ghenea, antrenorii Mihai Stuparu (echipa masculină), Neculai Tarcan și Gabriela Lepciuc (echipele feminine de senioare și junioare de rugby în VII), precum și căpitanii celor două echipe, Sergiu Michiduță, respectiv Maria Atomi.

Echipele feminine vor juca sâmbătă, în primul turneu, pe Arcul de Triumf, iar băieții vor disputa primul meci din Liga Națională tot în casa rugby-ului, dar duminică, de la ora 12.00, împotriva lui Dinamo.

Start pentru băieți în Liga Națională

Pentru început, directorul Vasile Manole a punctat faptul că fără susținerea Consiliului Local proiectul echipei de rugby în 15 nu ar fi prins contur.

”Acest proiect al echipei de rugby în 15 este realizat în urma votului din Consiliul Local, care a decis să sprijine această echipă. Fără susținerea Consiliului Local ar fi fost imposibil să pornim la drum și cred că am fi continuat doar cu rugby-ul în VII. Sperăm ca după încerea campionatului să obținem și susținere din sectorul privat”, a declarat Vasile Manole, care s-a arătat încrezător că echipele masculină și feminină pot obține rezultatele pe care și le-au propus. O clasare cât mai onorabilă la masculin, respectiv eventul la feminin: ”La echipa masculină de rugby XV avem un lot de 35 de sportivi, dintre care 5 sunt juniori sub 19 ani. Fără veteranii care au ajutat mereu echipa în momentele dificile, media de vârstă este în jur de 22-23 de ani. Este o formație tânără, în formare, cu un potențial considerabil. Fetele de la echipele de rugby VII provin, cu mici excepții, din centrul de la Pașcani. Senioarele sunt studente sau absolvente al unei forme de învățământ superior și pot fi considerate un model pentru orice sportiv chiar și din țară. Am depus un proiect la Consiliul Județean Iași pentru fete, sperăm să fie aprobat”.

Corneliu Ghenea, optimist

La rândul său, managerul Corneliu Ghenea, președintele Asociației Județene de Rugby Iași și membru în Biroul Federal al Federației Române de Rugby, a declarat: ”Noi suntem optimiști, pentru că echipa e pregătită. Vom juca pe Arcul de Triumf, e un lucru frumos să joci pe acest stadion nou și să fii transmis pe TVR, o premieră pentru noi. Așteptăm de la echipele de fete să obținăă aceleași rezultate bune, ca în fiecare an, iar de la băieți o comportare onorabilă în prima parte, iar în play-out să obținem un loc în primele 3”.

În continuare, antrenorul echipei masculine, Mihai Stuparu, a punctat că echipa este pregătită pentru debutul în Liga Națională. ”Echipa este pregătită de start, băieții au răspuns bine la toate antrenaentele, atât pe teren, cât și în sala de forță. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne pregăti corespunzător. Vrem să facem o figură frumoasă, să avem cât mai multe victorii”, a declarat Mihai Stuparu.

Lotul echipei masculine de rugby în XV:

Linia I: Lucian Dinu, Robert David, Ștefan Gherasim, Vlad Ghinuț, Ionuț Platon, Andrei Vieru Găină, Mihai Stanciuc, Sergiu Goncear, Bogdan Matei;

Linia a II-a: Andrei Fânariu, Mihai Dimitriu, Marius Bișoc, Valentin Vasilache;

Linia a III-a: Peter Chiriac, Dragoș Giușcă, Narcis Holbocianu, Petronel Arăriței, Ionuț Sandu;

Mijlocași la grămadă: Mihai Ilie, Alexandru Vaman, Dumitru Husdup;

Mijlocași la deschidere: Sergiu Michiduță, Marius Chiriac, Nicu Ignea;

Centri: Florin Curcan, Cătălin Deliu, Georgian Neagu, Ștefan Acsinte, Vlad Bălan;

Aripi: Alin Nicuță, Andrei Micu, Irinel Gafița, Ciprian Cernescu, Mihai Trandaf;

Fundaș: Alexandru Mateev.

Grupa A:
SCM-USAMVB Timișoara
CSM Știința Baia Mare
CSU Alba Iulia
CSU Cluj
CSM Suceava
Știința Petroșani
RC Gura Humorului

Grupa B:
CS Dinamo
CSA Steaua
Poli Iași
CS Năvodari
RC Grivița
RC Bârlad
CSM Galați

Etapa I
Grupa A:
16.04.2022 11:00 SCM-USAMVB Timișoara – CSU Alba Iulia    Stadion Gheorghe Rășcanu
16.04.2022 11:00 CSU Cluj – CSM Suceava                                     Stadion Iuliu Hațieganu
17.04.2022 11:00 Știința Petroșani – RC Gura Humorului           Stadion Știința

Grupa B
17.04.2022 12:00 CS Dinamo – Poli Iași               Stadion Arcul de Triumf
16.04.2022 12:00 CS Năvodari – RC Grivița        Stadion Flacăra
16.04.2022 12:00 RC Bârlad – CSM Galați          Stadion Municipal

Campionatul și Cupa României, obiectivele la feminin

De cealaltă parte, staff-ul tehnic al echipei feminine de rugby în VII a subliniat că obiectivele nu pot fi decât noi trofee.

”Ne așteaptă un campionat greu, pentru că adversarele noastre au mari ambiții pentru a câștiga în fața noastră. E normal că vor să ne bată, după atâția ani în care titlul național a venit la Iași. Ca de obicei, obiectivele noastre sunt campionatul și Cupa României. Fetele sunt pregătite foarte bine, avem toate atuurile să obținem un nou titlu național și o nouă cupă”, a precizat Neculai Tarcan, acesta fiind completat de colega sa Gabriela Lepciuc: ”La junioare suntem în grupă cu două formații debutante, RC Cristian și CSM Alba Iulia. Dacă ne facem jocul, ca și la senioare, nu cred că vom întâmpina probleme”.

Căpitanii celor două echipe au promis că Politehnica Iași va da totul pentru a obține noi succese în campionatele masculin și feminin.

”Ne pregătim intens, tragem din greu la antrenamente pentru a face față în campionat. Vom avea meciuri dificile, dar suntem motivați și încercăm să dăm totul la antrenamente și la meciuri, astfel încât să obținem rezultate bune”, a declarat Sergiu Michiduță, care a fost completat de Maria Atomi, cea mai bună rugbistă din România: ”Lăsând la o parte problemele financiare, vorbesc în numele fetelor și vreau să vă spun că suntem foarte motivate pentru a aduce noi trofee la Iași. Suntem pregătite pentru acest campionat și ne dorim să obținem al 11-lea titlu național în ultimii 12 ani la Iași”.

Lotul echipei de junioare este format din următoarele jucătoare: Diana Mândrilaș, Mădălina Bejan, Ana Maria Hârțan, Mara Chiriac, Manuela Mocanu, Nicoleta Ciobanu, Maria Ciobanu, Nicola Rogojină, Dumitrița Babătă, Maria Nechita, Oana Bocan și Petronela Ilie.

Componența echipei de senioare: Loredana Juncanariu, Oxana Bunici, Ana Maria Bocan, Ana Maria Sandu, Maria Atomi, Simona Roșca, Andreea Nechifor, Alina Dincă, Ana Maria Călin, Elena Bozu, Nicoleta Meșina și Andreea Berbeci.

Campionatul Național de rugby 7 feminin
Senioare și Junioare
Etape tur
16.04.2022 – București
07.05.2022 – Iași
21.05.2022 – Cristian
04.06.2022 – Cluj-Napoca

Campionatul Național de Rugby 7 feminin
Senioare
Etapa 1, 16 aprilie 2022,
București, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf

10:40 Poli Iași-CS Agronomia 2
11:00 CS Agronomia-CSU Cluj
12:00 CS Agronomia 2-CSU Cluj
12:20 Poli Iași-CS Agronomia
13:20 CS Agronomia-CS Agronomia 2
13:40 CSU Cluj-Poli Iași

Campionatul Național de Rugby 7 feminin
Junioare
Etapa 1, 16 aprilie 2022,
București, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf

10:00 Grupa A: RC Cristian-CSM Alba Iulia
10:20 Grupa B: RC Ariesul-CSM Pascani
11:20 Grupa A: Poli Iasi-RC Cristian
11:40 Grupa B:Aurora Baicoi-RC Arisul
12:40 Grupa A: CSM Alba Iulia-Poli Iasi
13:00 Grupa B: CSM Pascani-Aurora Baicoi
14:00 Partida de clasament locurile 5-6: Loc 3 Gr.A-Loc 3 Gr.B
14:20 Partida de clasament locurile 3-4: Loc 2 Gr.A-Loc 2 Gr.B
14:40 Partide de clasament locurile 1-2: Loc 1 Gr.A-Loc 1 Gr.B

(Narcis POHOAȚĂ)

FOTO: Politehnica Iași