Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

România rămâne, în continuare, țara dosarului cu șină, chiar dacă tehnologia a avansat

  • mai 20, 2022
  • Diana Nechita

În total, o mie de tone de hârtie au consumat Guvernul, Parlamentul și Primăria Capitalei în ultimii zece ani. Pe lângă Senat, anul trecut, și Camera Deputaților a achiziționat 6.000 de topuri de hârtie, echivalentul a 15 tone, în timp ce Guvernul României a cumpărat 9.120 de topuri, adică 22,8 tone. Totodată,  România rămâne țara dosarului cu șină, în timp ce își păstrează ultimul loc din Europa la digitalizarea serviciilor publice.

Horațiu Gorun este secretar genaral al Senatului de doar câteva luni. Înainte a lucrat și în alte instituții publice, printre care Guvern și ministerul Finanțelor. A observat că înșiși directorii și funcționarii opun o mare rezistență ideii de digitalizare.

Lipsește educația digitală a acelor funcționari… Românii și funcționarii, pentru că și funcționarii fac parte din rândul acestor oameni, preferă să folosească tehnologia doar pentru socializare și pentru bunul plac, să zic așa, nu pentru a presta un serviciu public și pentru a ușura viața unui cetățean. România are acum o șansă uriașă pentru o digitalizare accelerată. Vom primi prin PNRR nu mai puțin de 6 miliarde de euro. Pe lângă bani mai este însă nevoie și de o schimbare de mentalitate. Cu toții, politicieni, șefi de instituții, funcționari și cetățeni, să ieșim din zona de confort și să înțelegem că digitalizarea serviciilor publice ne poate face tuturor viața mult mai ușoară, susține Octavian Oprea, vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României: