Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

România: patru patrii, disponibil gratuit pentru o zi pe YouTube

  • octombrie 31, 2021
  • Radu Cucuteanu

Duminică, 31 octombrie, filmul România: patru patrii, în regia lui Alexandru Solomon, va fi disponibil exclusiv online 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR.

România văzută cu niște ani în urmă de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu.

Documentarul prezintă România, așa cum este ea văzută de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu.

Protagoniștii documentarului semnat de Alexandru Solomon, România: patru patrii sunt patru scriitori din patru generații diferite, care descriu o singură țară. Filmul relatează experiențele lor de viață și desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu altele, dezamăgită de imaginea sa de peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziția ei periferică în Europa. Și totuși plină de umor.

Pentru Norman Manea, România înseamnă și experiența exilului: deportat în Transnistria la 5 ani, s-a strămutat la New York la vârsta de 50 de ani. Și-a luat însă cu el limba română – „cum își duce melcul cochilia”.

După 13 ani de gazetărie politică și acțiune civică, Gabriela Adameșteanu s-a întors la literatură și continuă să descrie „diminețile pierdute” ale României.

Pentru Mircea Cărtărescu „să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor”.

Cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, se împarte între organizarea unui festival literar, fotografie și scris. În urmă cu douăzeci de ani, un prieten i-a prezis că „România va fi o țară civilizată când vei vedea pe stradă mașini decapotabile. Cu toate acestea – observă Lăzărescu – decapotabilele au apărut, dar civilizația se lasă așteptată˝.

În acest fel, patru geografii subiective se suprapun și alcătuiesc o hartă complexă și surprinzătoare a unei țări care încă își mai caută locul în lume.

România: patru patrii face parte din colecția de filme „Europa scriitorilor” produsă de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.

Regia este semnată de Alexandru Solomon, imaginea de Marius Beșu și Rudolf Costin, sunetul de Marin Cazacu, iar montajul aparține Sophiei Reiterț. Producători sunt Serge Lalou, Ada Solomon și Alexandru Solomon.