Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Revelion între două antrenamente. Canotorii din lotul olimpic, pe apă și în ultima zi din an. Simona Radiș, ”Steaua canotajului mondial”: ”Așteptăm cu mare entuziasm și încredere Jocurile Olimpice”

  • decembrie 31, 2020
  • Narcis Pohoata

Canotorii din lotul olimpic nu au liber nici în ultima zi din an. Și nici în prima de anul viitor. Performanța cere sacrificii, iar canotorii tricolori, cei mai buni din Europa în 2020, știu cel mai bine acest lucru.

La prima oră a dimineții de joi, campioana europeană Simona Radiș și colegii ei de la lot se pregăteau de antrenament în cantonamentul din Italia. La Revelion se vor gândi după. În noaptea dintre ani vor bea o cupă de șampanie, poate vor da și o mică petrecere în ”familia canotajului”, dar cu măsură. Pentru că vineri, în prima zi din an, urmează un nou antrenament. Ce-i drept, unul mai lejer. Le este greu departe de familii, dar toate aceste sacrificii sunt date uitării atunci când îți cântă imnul la Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice.

”Suntem de trei săptămâni aici în Italia. E diferit, pentru că suntem departe de cei dragi. Ne-am fi dorit și noi să fim alături de ei, dar ne sacrificăm în acest an și sperăm ca anul viitor să putem recupera și momentele pe care le-am pierdut anul acesta Vom fi alături de familiile noastre și de cei dragi prin intermediul internetului”, spune Simona Radiș, campioană europeană în acest an la dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar. Cea mai bună sportivă a clubului Steaua București a explicat la Radio HIT Iași cum vor petrece de Revelion sportivii de la lot: ”Astăzi avem un antrenament, ieșim pe apă. Nu avem pauză. Nici astăzi, nici mâine (n.r. 1 ianuarie). Mâine vom avem un antrenament mai lejer, fiind prima zi din an. Nu facem pauză, pentru că avem concursuri destul de repede, Campionatul European va fi la începutul lunii aprilie și trebuie să ne pregătim pentru a reuși să ne menținem titlul câștigat anul acesta. Vom bea un pahar de șampanie în această noapte, va fi poate o petrecere mai restrânsă, mai puțină gălăgie decât de obicei. Important că suntem împreună. Crăciunul tot aici l-am petrecut, în familia canotajului. Am putut face o petrecere între noi, dar în limitele impuse. A trecut Moș Crăciun și pe la noi, am făcut un Secret Santa, ne-am bucurat unii de alții”, a mai spus Simona Radiș.

Un an pe cât de complicat, pe atât de frumos

Pentru stelista Simona Radiș, 21 de ani, 2020 a fost un an de excepție, încununat cu un titlu european, fiind desemnată recent și ”Steaua în ascensiune” a lunii decembrie de către Federația Internațională de Canotaj.

”A fost un an complicat, dar pe cât de complicat, pe atât de frumos a fost pentru mine. Pentru că rezultatele nu au întârziat să apară. Și am reușit, deși au fost competiții puține în acest an, să ne clasăm pe cele mai înalte trepte”, spune Simona Radiș, care se simte motivată de distincția primită din partea federației internaționale: ”Am fost foarte fericită când am aflat de această numire, eram în drum spre cantonamentul din Italia. Sunt fericită că rezultatele și meritele mele sunt recunoscute la nivel internațional și asta îmi dă încredere că deși drumul meu este la început, pot să ajung să fiu printre cei mai buni, poate cea mai bună cândva. Acest titlu înseamnă încredere, înseamnă că sunt parte din elită și că am un potențial foarte mare să ajung cât mai sus”.

Simona Radiș privește cu optimism spre 2021 și spre Olimpiada de la Tokyo. ”Sunt speranțe foarte mari, avem mare încredere în noi. Aștept Jocurile Olimpice cu mare entuziasm. Ne-am fi dorit să aibă loc anul acesta Olimpiada, dar acest an în plus ne dă nouă ca echipă mai multă putere și experiență, iar acest lucru o să ne ajute mult mai mult”, a adăugat Simona, pe care anul atipic 2020 a ajutat-o să aibă mai multă încredere în forțele proprii: ”Am devenit mai sigură pe mine, mi-a crescut încrederea. A fost greu din punct de vedere psihic să fii închis, să nu poți să faci ceea ce ți-ai fi dorit. Să fii obligat să respecți niște reguli mult mai stricte nu este ușor, cred că nu a fost ușor pentru nimeni. Dar am ieșit mai încrezătoare și mai puternică în forțele proprii din acest an, mai atentă la mine și la cei din jurul meu”. La final de an, campioana europeană le-a transmis și un gând bun fanilor ei și ai canotajului: ”Să aibă sărbători așa cum își doresc, să aibă un an 2021 mai bun decât cel care se încheie și să fie mai productiv. Să meargă cu încredere în noul an și cu speranța că totul va fi bine”.

(Narcis POHOAȚĂ)