Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Putin vede în NATO o amenințare la adresa Rusiei

  • iulie 22, 2021
  • Radu Cucuteanu

Vladimir Putin, președintele rus de mai bine de două decenii, transformă Ucraina într-o miză integrală în războiul hibrid pe care îl duce. Dincolo de mijloacele soft power, de persuasiune și intimidare, dincolo de războiul propriu-zis din regiunea Donbas, ultimele sale declarații arată că Ucraina este vizată în integralitatea sa.

Mai mult, Putin a profitat de această ieșire pentru a arăta că, în opinia sa (care devine automat politica de stat a Moscovei), organizația defensivă NATO este dușmanul Rusiei. Președintele rus a vorbit despre activitatea NATO în Marea Neagră și cooperarea cu Ucraina. Unul dintre firele narative ale discursului putinist este că Occidentul guvernează Ucraina, contra intereselor țării în sine, căreia i-ar sta mult mai bine sub pulpana Rusiei.

„Asistăm nu doar la o dependență completă, ci și la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autorităților ucrainene, a serviciilor de securitate și a forțelor armate de către consilieri străini”, spune Vladimir Putin, care subliniază și „dezvoltarea“ militară a teritoriului Ucrainei, dar și desfășurarea infrastructurii NATO, făcând trimitere la exercițiile la scară largă ale NATO în Ucraina.

Erijat în postura de tătuc sfătos, Putin afirmă că doar el vrea binele Ucrainei și că ucrainenii care văd un partener în Europa se înșală.

„Desfășurarea infrastructurii NATO în Ucraina este doar o deghizare pentru preluarea restului economiei ucrainene și exploatarea resurselor sale naturale. Vânzarea terenurilor agricole va fi următorul pas și este evident cine se va ocupa de acest lucru. Da, din când în când, Ucrainei i se oferă într-adevăr resurse financiare și împrumuturi, dar i se impun condiții specifice, urmărindu-se numai interesul companiilor occidentale”, scrieVladimir Putin în manifestul său.

Este vorba despre un discurs antioccidental care este de regăsit și în societatea românească, de altfel, și care, cu această ocazie, devine mai străveziu și mai evident de ce parte este emis și întreținut. În același timp, este și o manevră prin care Putin distrage atenția de la problemele țării sale și incapacitatea sa de a se reforma.