Primarul își schimbă culoarea politică în funcție de partidul care decide pe unde trece gazul!

Cel puțin așa a reieșit din interviul acordat de edilul din Grajduri, județul Iași. Constantin Zamfirache conduce comuna de mai bine 35 de ani si a trecut prin PNL și PSD. A candidat și independent o dată. Constantin Zamfirache povestește că migrația de la un partid la altul se face în funcție de cît de sus sau de jos vrei sa îți fie comuna în strategia de dezvoltare a județului. Cum a decis în urmă cu 35 de ani Constantin Zamfirache să candideze la primăria din Grajduri?
Întâmplarea a fost pe 26 decembrie 1989, imediat în zilele Revoluției. Se configurau la nivelul localităților acele mici formațiuni, comitetele locale ale Frontului Salvării. A fost o adunare a cetățenilor din Grajduri la căminul cultural la care am participat. În urma unor discuții avute acolo și propuneri ale cetățenilor au hotărât în unanimitate să mă aleagă pe mine să-i reprezint în anii ce vor urma. Pentru că încă nu erau organizate alegeri a fost un interimat din 1989 până în 1992, când au făcut primele alegeri democratice în România.
În mediul rural, ce contează, culoarea politică pe care candidează primarul sau ce face primarul?
La noi, omul. Din primele dăți, când am fost ales de prima dată, oamenii își spunea unu altuia – Uite, băiatul lui Zamfirache, a lui Gheorghe, îl știm și pe taică-su. Gospodar bun. Omul respectuos, om de bun simț.
Pe listele câtor partide ați candidat?
Prima dată am candidat pe listele Partidul Social Democrat, cum era după revoluție. După care am candidat independent. Am fost la Partidul Liberal, pentru că comuna Grajduri este o comunitate săracă. Bugetele ne permiteau să asigurăm cât de cât salarizarea și iluminat public. Nu ne mai gândeam la proiecte mari, de anvergură. Ai o formațiune puternică în spate, poți să mai ajungi la buget, la bani. Apoi am început să învățăm proiecte, să știm cum, când să accesăm, să căutăm finanțări și externe.
În 35 de ani cum ați schimbat comuna Grajduri?
E o muncă extraordinar de grea. Când am intrat în Grajduri nu era nici măcar un metru de drum modernizat. În momentul de față am peste 70km drum modernizat. Îmi aduc aminte că am luat școlile una câte una, demolate, reconstruite …modernizate. Am schimbat în bine în măsura în care am avut posibilități materiale.
V-a certat vreodată familia pentru ceva ce ați făcut ca primar?
Îmi amintesc că am avut foarte mult de muncă la momentul când puneam în aplicare legile fondului funciar. O anumită persoană, întâlnindu-l pe tatăl meu zice – Uitați, nu mi-a dat terenul pe vechiul amplasament. Seara, tatăl meu mi-a atras atenția că sunt pus acolo să rezolv anumite situații, nu să-i frustrez de anumite drepturi pe oameni. Sfatul lui? Reia problema, vezi, controlează din nou. Verifică, întreabă și tu pe alții. Răspunsul meu că nu știam anumite lucruri l-a făcut să îmi spună că dacă nu știu, trebuie să am mai întîi baza.
V-ați cumpărat electoratul? Le-ați mai dat un păhărel la crâșmă, o găleată?
Am avut chiar dispute, mai ales cu cei din comunitate. Veneau, știți, da, vă votez sau vreau o bere, vreau nu știu ce. Le-am spus că la momentul de față, după niște ani, cred că voi sunteți cei care să fiți datori mie.
La dumneavoastră e secția aceea de votare unde la o adresă sau două figurează mii de cetățeni din Republica Moldova care au cetățenie română dar nu votează niciunul?
Mai avem niște cazuri speciale. Spre exemplu, avem cel puțin două secții în comună în care ne vin doi-trei alegători. Acolo se regăsesc cetățenii din Republica Moldova care și-au stabilit domiciliul la noi. Ei practic au venit, și-au stabilit domiciliul, au obținut cetățenia română și au plecat a doua zi în Europa. Ei figurează pe listele electorale. Suntem obligați pentru că legea specifică că orice cetățean care are domiciliu sau cetățenia română să voteze la locul de domiciliu. Dacă noi ridicam 4.000 de buletine de vot până prin 2016, acum ridicăm 8300.
Și nu puteți face nimic. Legislația le permite?
Nu. Eu am mai sesizat anumite chestiuni care mi se păreau ciudate. Legislația le dă voie.
Cum se desfășoară racolarea unui primar?
Prin 2012 am depus un proiect la Ministerul Mediului privind apa și canalul în comună. Patru ani am fost în ministere pe la diferite cabinete și mi s-a spus…sunteți pe aproape de finanțare, sunteți în expertizare la comisia tehnică, sunteți în evaluare la comisia tehnică și chestii de genul ăsta. La un moment dat, din partea unei altor formațiuni de politice, vine un reprezentant și îmi spune: Veniți la noi, vă asigurăm că o să fie bine, o să aveți asta! Le spuneam la cetățeni ceea ce îmi spuneau și ei. Domnule, atâta timp cât aici nu suntem la guvernare, n-avem pe cineva aici tu nici măcar nu figurezi pentru că nu ești la culoarea respectivă. Ești forțat, indiferent ce ai vrea, indiferent că nu vrei, ești forțat să faci pasul. Și speri că o să țină de promisiune respectiva formațiune și să îți asigure finanțările necesare.
Cum este? Erai prins pe liste, sinteze, dar de la locul 30 ajungeai la 70, de la 70 ajungeai la 90. Ba îți dădea răspuns că proiectul este eligibil, dar fără finanțare. Că am primit și din astea, tot înainte.
De politică m-am săturat, în sensul că am fost dezamăgit și sunt dezamăgit de anumite jocuri pe care le înțeleg la momentul de față. Dar nu trebuie diferențiați oamenii. Un exemplu…..trece magistrala de gaz de la Grajduri. Dacă sunt verde, roșu, cei din partea de sud a mea au accesat, cei din partea de nord a mea au accesat. Eu nu, că nu sunt de culoarea potrivită. Ce vină au oamenii ăia?