Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Președinta CURAJ, Cosette Chichirău: „Din păcate, guvernul Bolojan a început cu stângul. În loc să scoată banii de la marii evazioniști, se răzbună pe populație.”

  • iulie 03, 2025
  • Narcis Pohoata

Proiectul măsurilor de reformă fiscal-bugetară a fost publicat de Guvern. România va modifica astfel Codul Fiscal pentru a crește veniturile la buget, în contextul angajamentelor asumate prin PNRR și al presiunilor venite din partea Comisiei Europene și a FMI. Președinta CURAJ, Cosette Chichirău, a analizat pentru Radio HIT măsurile care vor intra în vigoare în două etape. Ea declară simplu că, „practic, 20 din 23 de miliarde anul acesta reprezintă suferință publică.”

Premierul Ilie Bolojan a prezentat la pachet măsurile de reducere a deficitului bugetar pe două etape. Cum le-ați caracteriza?

 

„Cred că este un pachet care nemulțumește populația și întreg mediul de afaceriDin cele 23 de miliarde de lei, scăderi de cheltuieli preconizate pentru acest an, 10 miliarde reprezintă creșteri de taxe, 10 miliarde sunt scăderi de investiții și doar spre 3 miliarde sunt, să spunem, reduceri de cheltuieli în sectorul public. Deci, practic, 20 din cele 23 de miliarde de lei, anul acesta, generează suferință publică. Suferință pe care noi nu o merităm, nu suntem vinovați pentru ea. Iar clasa politică, practic, nu plătește niciun preț. Nu prea am văzut nimic care să arate dreptate sau echitate socială. Pensiile speciale sunt în continuare acolo, magistrații în continuare iau pensii aberante și se pensionează devreme, subvențiile la partide sunt tot acolo. Nu există, așadar, niciun mesaj de echitate socială și de faptul că, între ghilimele, „v-am auzit” – dacă mai știți faimosul slogan de după alegeri, multiple alegeri.

Este un pachet care dă un semnal pozitiv creditorilor României, deoarece țara noastră se împrumuta deja la dobânzi foarte mari. Este un semnal bun, probabil, și pentru Comisia Europeană, care avea nevoie să vadă că România strânge cureaua. Însă, per total, este un semnal foarte prost pentru societatea românească. Cam acesta ar fi sumarul pe care l-aș face eu acestui act.


Aveți încredere în promisiunile privind curățenia în sinecuri?

„Nu am încredere în aceste promisiuni. Repet, simbolic, nici măcar nu s-a încercat un semnal de dreptate sau de echilibru. Pur și simplu s-a tăiat, s-a spânzurat… iar populația suferă. Nimic despre politicieni, nimic despre clientela politică, nimic despre tăieri, decât foarte, foarte puțin. Deci, eu nu am încredere că aceste promisiuni se vor adeveri în pachetul 2 sau 3. Și nici nu am de ce să am încredere, pentru că, până la urmă, la guvernare sunt aceleași partide care ne-au adus aici, în mare parte. Adică, o majoritate în Parlament, chiar și fără USR, a fost majoritatea la guvernare în anii trecuți. Iar aceste partide au mii de primari în România, iar clientela politică este clientela lor, a celor de la guvernare. Sigur că suntem în această situație pentru că avem ascensiunea extremiștilor și război la graniță, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim mulțumiți cu situația actuală.


Riscăm ca mii, sute de mii de români din diferite categorii sociale să ajungă în sărăcie?

„Nu știu neapărat dacă este un risc foarte mare de sărăcie, dar este un risc ridicat de recesiune. Când economia scade – nu știm dacă cu un procent, două sau trei – recesiunile nu sunt drăguțe. Și de ce spun că există acest risc? Pentru că odată cu scăderea consumului public, adică scăderea cheltuielilor statului, se cresc taxele, ceea ce duce la scăderea consumului privat. Și asta, de obicei, este o rețetă sigură pentru recesiune. Dacă vrei să-ți îngropi economia, scazi cheltuielile statului în același timp cu creșteri de taxe la privat. Practic, lovești de două ori foarte greu în economie. Deci, sigur, deficitul este mare și era nevoie foarte rapid de a scădea cheltuielile statului. Însă, există un risc mare de recesiune. Iar apoi, această scădere rapidă de anul acesta, atenție, implică 10 miliarde de lei, scăderi de investiții. Și ajungem la subiectul nostru preferat: autostrăzile. Pentru că noi aici, în Moldova, așteptăm autostrăzi de 35 de ani și, când credeam că vin și la noi autostrăzile, pentru că se făceau progrese importante, iată că, cine știe, poate iar se taie aceste investiții. Nu știm cum vor fi prioritizate.


Vedem însă o lipsă de responsabilitate politică și guvernamentală. Nu răspunde nimeni pentru situația în care a ajuns România!

„Cred de asemenea că, dincolo de riscul de recesiune, vor fi nemulțumiri foarte mari în societate. Probabil proteste, iar noi nu suntem într-o situație politică bună. Adică, tocmai ne-a trecut glonțul pe lângă ureche cu alegerile prezidențiale. Și acum să nemulțumești populația în așa hal – populația care totuși nu a votat cu extremiștii – este foarte riscant. Cred că politicienii s-au desprins foarte repede de alegerile care au trecut și sunt mult prea cu nasul în contabilitatea bugetară.


Am auzit oameni spunând: „Mai bine votam AUR.”

„Da, exact. Despre asta vorbesc: că acum oamenii care au votat partidele pro-europene – așa-zis pro-europene – regretă că au făcut asta. Ce-i drept, și guvernul comunică dezastruos. Efectiv, la nivel simbolic, e un dezastru. Au început prin a tăia burse. De ce n-au început prin a tăia subvențiile partidelor? Sau, nu știu, pensiile magistraților? Sau pensiile speciale? Ce semnal transmit societății când te apuci prima și prima dată să tai burse de la elevi? OK, poate nu erau complet meritate sau poate că erau mai mari. Dar nu transmiți un semnal că ai înțeles rezultatul alegerilor! Și, repet, asta mă îngrijorează foarte tare. Poate că ar trebui să mai iasă cu nasul din hârtiile alea și să se uite în jur, să vadă ce crede românul de rând.


Toate aceste măsuri de austeritate nu sunt însă dublate de un plan de dezvoltare economică! Este necesar un astfel de plan?

„Exact. De fapt, dincolo de lipsa de dreptate și echitate socială, aceste măsuri ale guvernului lasă și impresia de haos. Nu există o strategie în spatele acestor tăieri, ci „strategia” sau planul „câte puțin din toate”: luăm fiecare linie din buget, avem, nu știu, 100 de capitole, tăiem puțin din fiecare. Ori asta este o rețetă a dezastrului. Înseamnă că nu ai un plan pentru țara asta, nu știi ce vrei să faci, nu ai o direcție și nu știi încotro să o apuci. Și atunci, de fapt, asta este și mai grav. Guvernul dă impresia unui amatorism, unui haos și unei lipse de direcții. Practic, ar trebui să vedem un mesaj clar de reformă administrativă, să vedem un plan de urbanizare, să vedem o accelerare a investițiilor. Dar nimic din toate astea.

În condițiile în care populația trebuie să plătească taxe mai mari, n-am auzit niciun cuvânt despre marii evazioniști care datorează zeci de miliarde la stat și cu care s-ar putea acoperi întreg deficitul bugetar. Deci, din păcate, guvernul Bolojan a început cu stângul. În loc să scoată banii de la marii evazioniști, se răzbună pe populație.”

Cine este Cosette Chichirău?

Cosette Chichirău. Politician. Cunoscută pentru implicarea sa în viața publică și pentru că a deținut diverse funcții, în special în cadrul partidului Uniunea Salvați România (USR). De-a lungul carierei sale, s-a remarcat prin abordarea directă și prin pledoaria pentru reforme, transparență și combaterea corupției.A devenit un nume cunoscut în politica românească odată cu implicarea sa în USR, un partid nou la acea vreme, care promitea o schimbare de paradigmă. A fost deputat în Parlamentul României, unde s-a concentrat pe domenii precum finanțele publice, justiția și economia. Este cunoscută pentru criticile sale vocale la adresa modului în care sunt gestionate fondurile publice și pentru promovarea unor măsuri de austeritate și eficiență bugetară.
A candidat de două ori la funcția de prima. A demisionat din USR înaintea alegerilor și a fondat un nou partid. CURAJ.

Violeta Cincu