Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Pregătire pentru Bacalaureat cu meditatori plătiți de Uniunea Europeană

  • mai 16, 2025
  • Diana Nechita

Universitatea de Științele Vieții din Iași a demarat programul „Fii și tu primul!”. Aproape 200 de elevi beneficiază de meditații gratuite, consiliere școlară și burse. Cel putin 170 de studenți în risc de abandon sunt susținuți pentru a-și continua studiile. La Universitatea de Științele Vieții din Iași aproape 20% din studenții anului I părăsesc definitiv instituția de învățământ superior. Elevii incluși în program au povestit ca sunt încântati de sprijinul oferit și spun că parinții lor sunt și mai fericiți. Nu mai fac sacrificii pentru a plăti meditațiile.

Tatiana a sărit la propriu în sus de bucurie atunci când a aflat că face parte din programul Fii și tu primul!” derulat de Universitatea de Științele Vieții. Învață la Colegiul Agricol și de Industrie alimentară Vasile Adamachi”.

Mi se pare că e o inițiativă foarte bună deoarece ajută foarte mult elevii de clasele a XI- zecea și a XII-zecea. Pe mine mă ajută să cresc mai mult la materiile pe care urmează să le dau la BAC. Mai ales la matematică. Personal, probabil o să rămân pe același profil, pe organizator banchete.Vreau să mă fac ospătar și cam atât. Sunt unele cazuri în care nu cred că elevii ar putea să se descurce fără pregătire. Din cauză că materia se face din ce în ce mai grea. Cât privește viitorul prefer să rămân în România, alături de părinții mei și să-i mai ajut”.

Fii și tu primul! Un program derulat de Universitatea pentru Științele Vieții, împreună cu partenerii Colegiul Tehnic Haralamb Vasiliu din Podul Iloaiei, Asociația Centrul Regional pentru Educație și Colegiul Agricol Vasile Adamachi din Iași.

Obiectivul principal: facilitarea tranziției și creșterea accesului la studii universitare pentru aproape 200 de elevi și absolvenți de liceu. În același timp, programul vizează prevenirea și combaterea abandonului universitar pentru cel puțin 160 de studenți proveniți din medii și grupuri dezavantajate.

Trebuie să creem modele noi pentru tineri”

Profesor dr. univ. Vasile Stoleru, Prorector cu activități sociale la Universitatea de Științele Vieții a explicat: Trebuie să creăm modele noi, în primul rând. Dintotdeauna a fost greu în mediu rural. Tot timpul au fost familii cu probleme sociale în mediu rural. Vedem aceleași probleme și în orașele mici. Dar trebuie să mergem pe zona de a crea modele în rândul lor.

Vedem de foarte multe ori că e o problemă cu tranziția aceasta de la viața de liceu la cea universitară. E vorba de pregătirea lor profesională, de modul cum parcurg orele, de modul cum se implică în foarte multe activități. Și acesta este un lucru firesc. Tinerii desfățoară activități în universitate la noi și sunt implicați în foarte multe activități. Colegii noștri de la centrele de consiliere și orientare merg în licee și discută cu ei. Astfel încât atunci tânărul elev își alege cariera profesională pe care și-ar dori-o să știe exact specializarea despre care ei cred că li se potrivește mai bine. Astfel încât să nu mai existe acest abandon”.

Profesor dr. Vasile Stoleru, Prorector cu activități sociale la Universitatea de Științele Vieții, spune că abandonul școlar în anul I de studiu este de 20%. Tinerii sunt încântați de proiect.

Maria povestește: Sunt elevă la Colegiul Haralamb Vasiliu. Sunt în clasa a XI-a. Îmi place foarte mult că mă aflu aici și că am șansa de a ajunge studentă mai ușor, să zic așa. Eu am oportunitatea de a face și pregătire suplimentară. Chestia asta scutește banii părinților. Pentru că până acum am făcut pregătire pe banii părinților și acum când am aflat că am oportunitatea de a face pregătire pe gratis… părinții mei au fost mai bucuroși decât mine. Sunt multe facilități în acest program. Chiar și susținerea cheltuielilor pentru cazare și pentru masă. Și burse, din câte am înțeles” .