Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

„Politica, singurul loc din care poți să faci ceva pentru oameni” (Medicul Tudor Ciuhodaru, candidat AUR la primăria municipiului Iași)

  • iunie 06, 2024
  • Diana Nechita

Sunt Tudor Ciuhodaru, medicul de la urgențe, care de 25 de ani face bine Iașul. Candidatul dumneavoastră la Primăria Iași.

Candidatul AUR la primăria Iași, candidatul ieșenilor care-l vor vota se prezintă singur. Nu a uitat numărul partidelor politice prin care a trecut și spune că nu s-a plictisit deloc. Nu se consideră lustruit ” după atâtea campanii.

Domnule Tudor Ciuhodaru, parlamentar, europarlamentar, ați testat diferite prăjituri politice. Cum ați caracteriza politica în România?

Singurul loc din care poți să faci ceva pentru oameni. Eu am intrat în politică nu pentru că voiam să fac politică. Am și zis. Nu vreau să fac medicină în politică sau politică în medicină, ci vreau politici de sănătate. N-aș fi intrat în acest meci dacă nu ar fi fost acel spital regional de Urgențe. Mai țineți minte că așa a început totul?

Institutul Regional de Oncologie, spitalul regional.

Ar mai putea să fie și un centru de traumă acolo, care putea să fie gata din 2013. Aveam hotărârea de Guvern, aia făcută de doctorul de la Iași, de doctorul Ciuhodaru și mă gândesc cum ar fi fost tratați arșii de la Colectiv, cum ar fi fost tratate multe alte probleme medicale în contextul în care acel proiect ar fi fost realizat.

Dar știți, avem un talent fantastic de a ne da cu stângul în dreptul, eu vă zic de politici medicale. Nu mă luați cu prăjiturile politice, că n-au fost chiar prăjituri. Au fost lucruri foarte amare, pentru că atunci când alegi să-i susții pe cei de acasă îți asumi și niște riscuri.

Și otrăvite!

Și otrăvite și mai ești și dat afară. Dar sincer să fiu, eu sunt dintre puținele persoane care pot spune nu atunci când este vorba despre interesele pacientului meu, ale colegului meu, ale ieșenilor și ale românilor. Și mi-am asumat acest lucru fără niciun fel de problemă. Că dat afară ești cu ușurință. Când ești împotriva tăierii pensiilor și salariilor, ești dat afară, când te lupți pentru Roșia Montană, ești dat afară, când vrei spital de urgență la Iași, ești dat afară.

Ești dat afară pe ușă și intri pe geam?

Avem o problemă, pentru că pentru mine, cei mai importanți pe lumea asta sunt oamenii. De asta vin și cu proiectul pentru un oraș sănătos. De asta am făcut planul de luptă împotriva cancerelor la nivel european. De asta am căutat cele mai bune soluții ca vicepreședinte al Comisiei de sănătate la Parlamentul European și uitați-vă și dumneavoastră. Deja a apărut lista cu medicamente esențiale la nivel european, care va fi un must have în fiecare stat. Am făcut mecanismul european de protecție civilă, poate fi altfel abordată asistența medicală de urgență. Iar dacă vorbim despre lucrurile care ne dor pe fiecare dintre noi. Chiar și acum veneam spre dumneavoastră acolo, în Copou este o paragină care se cheamă Institutul Cantacuzino.

Știți cum am zburat dintr-un partid când am propus proiectul de lege pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino?

Ne amintim de celebrul Polidin, ce nevoi am fi avut pe vremea pandemiei. Exact, domnule Tudor Ciuhodaru, e drept că nici n-aveți nevoie de moderator. N-ați câștigat primăria până acum. Vă doriți să câștigați Primăria sau ce se întâmplă?

Este locul pe care vrem să îl deschidem pentru toți ieșenii. Uitați-vă și dumneavoastră. Acum, dacă mergem la Primărie, știți poarta aia principală, intră primarul și ambasadorii și procurorii. Toți ieșenii sunt obligați să intre forțat pe acele uși laterale și să treacă prin mai multe filtre de poliție. Să știți, ca primar am de gând să schimb asta. Adică este vorba ca fiecare dintre noi, toți ieșenii trebuie să aibă acces direct la serviciile primăriei și inclusiv să intre direct la primar. Cum nu e vorba doar despre o simplă ușă, e vorba despre transparență în tot ceea ce înseamnă deciziile și acțiunile primăriei. Și este normal ca fiecare ieșean să aibă acces la aceste servicii, ca în afară.

Și mai este un lucru extrem de important, nu doar membrii privilegiați ai clanului ar trebui să intre acolo, toți ieșenii rapid, urgent, ca la urgență ar trebui să aibă acces de asistență. Și uitați-vă și dumneavoastră că până la urmă, pe proiectul meu pentru un oraș sănătos, cred că sunt singurul candidat care are numărul direct de telefon și știți foarte bine.
0744236510 este numărul meu personal de-o viață, iar atunci când ai o problemă, eu am soluția sănătoasă pentru ea.

Votul e mai puternic decât orice glonț. O spuneam Mark Twain. Să știți că rămâne la fel de valabilă după atâta atâta timp. Iar știm foarte bine că se fac tot felul de calcule electorale, tot felul de jocuri pe sub masă și că un primar în funcție teoretic este ales cu mare ușurință. Teoretic, pentru că dacă ne uităm la cei 10% din ieșenii cu drept de vot care l-au votat tura trecută, 90% nu-l vor. Dacă ieșim la vot și singura opțiune sănătoasă sunt eu, pentru că este într-adevăr o bătălie între David și Goliat, eu recunosc acest lucru. Eu sunt omul care facem și dumneavoastră aveți de ales într-un om care face sau să fim în continuare capitala europeană a dosarelor penale. Eu sunt unul dintre ieșenii nemulțumiți, nemulțumiți de faptul că fondurile europene se duc spre alte direcții.

Sunt absolut dezgustat de faptul că orașe mai mici decât Iașul au absorbție mai bună pe ceea ce înseamnă fonduri europene. Sunt îngrijorat de faptul că de la 1859 încoace, Iașul nu a mai fost cu adevărat o capitală și este și frustrarea mea, recunosc acest lucru. Iașul merită mai mult, inclusiv să aibă instituție cu reprezentare de la București, poate fi mutată ARACIS, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, că toți suntem capitală sau ar trebui să fim o capitală a sănătății la Iași și în așa fel încât să avem recunoașterea necesară.

 

Zece ani nu am făcut în acest oraș niciun proiect important, au fost ratate oportunități majore. Știu ce vorbesc, pentru că am fost în Parlamentul European și de asta, proiectul pentru un oraș sănătos, cu noua inimă de dezvoltare a orașului, cu spital municipal sunt cu inclusiv cu sursele de finanțare asigurate. Am acces la Comisia Europeană, am acces la comisarii europeni, știu cum se fac acest lucru, dar din banii europeni nu ai cum să faci tot felul de măgării de acest gen și poate că acest lucru ne-a împiedicat la dezvoltare. Și mă mai uit că orașe mult mai mici, Tulcea, au absorbție mai bună sau alocare mai mare de venituri pe cap de locuitor decât Iașul. Așa că dacă vreți să spuneți, ajunge, ne-am săturat să murim sufocați în trafic.

Asculta interviul integral