Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Pîinea viitorului din făină de greieri, în premieră națională la USAMV-Universitatea pentru Științele Vieții din Iași

  • aprilie 15, 2021
  • Cincu Violeta

În laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași s-a copt prima pîine din făină de greier din România. Un proiect al Otiliei Cristina Murariu(foto), șef de lucrări, doctor, Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin.În anul 2017 Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.

-Pîine cu făină de greier. Ce e această pîine?
Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări: Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.
Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premnieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun.

Ascultă aici integral interviul