Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

OMS susține că mai mult de 300 de copii ar fi murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate

  • ianuarie 24, 2023
  • Diana Nechita

OMS lansează un apel urgent la acțiune adresat țărilor pentru a preveni, detecta și răspunde la incidentele legate de produsele medicale neconforme și falsificate. În ultimele patru luni, țările au raportat mai multe incidente legate de siropuri de tuse pentru copii eliberate fără prescripție medicală, cu contaminare confirmată sau suspectată cu niveluri ridicate de dietilenglicol (DEG) și etilenglicol (EG).

Cazurile provin din cel puțin șapte țări, fiind asociate cu peste 300 de decese în trei dintre aceste țări. Majoritatea sunt copii mici cu vârsta sub cinci ani. Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se regăsească niciodată în medicamente.

Pe baza rapoartelor țărilor, OMS a emis trei alerte medicale globale care abordează aceste incidente. Alerta privind produsele medicale nr. 6/2022 din 5 octombrie 2022 s-a axat pe focarul din Gambia, alerta privind produsele medicale nr. 7/2022 din 6 noiembrie 2022 s-a axat pe Indonezia, iar alerta privind produsele medicale nr. 1/2023 din 11 ianuarie 2023 s-a axat pe Uzbekistan.