Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Norul vulcanic din Insulele Canare va acoperi România

  • septembrie 26, 2021
  • Radu Cucuteanu

La o săptămână de la debutul său, erupția vulcanului din La Palma, cea mai nordică insulă din cele opt ce formează Arhipelagul Canare, continuă. Norul de cenușă vulcanică s-a deplasat de pe coasta de vest a Africii și a cuprins noi zone, până când a ajuns și în Europa.

Astăzi norul toxic a intrat și pe teritoriul României, pe la Timișoara. Este de așteptat să cuprindă în scurt timp întreaga țară.

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, a arătat duminică, pe postul Antena 3, ce conține acest nor toxic.

„Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru că au fost o serie de cutremure înainte și populația a fost avertizată. Norul de compuși chimici, fie cenușă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate și clor, brom, deci compuși ce pot afectat compoziția chimică a atmosferei la altitudine, ce pot influența și cantitatea de ozon, până la urmă. Acest nor a intrat în țară sau intră prin partea de vest și până mâine acoperă aproape toată țara”, a explicat prof. Silviu Gurlui.

Fenomenul este urmărit și de Administrația Națională de Meteorologie.

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus, și așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate. Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere, pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26-28 septembrie”, a arătat directorul ANM, Elena Mateescu.