Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

NASA: Marea Pată Roșie de pe Jupiter, mult mai adâncă decât se credea

  • octombrie 30, 2021
  • Radu Cucuteanu

Sonda Juno, lansată de NASA pentru a investiga planeta Jupiter și sateliții săi, a oferit mai multe informaţii despre atmosfera uimitoare şi violentă a planetei, inclusiv despre Marea Pată Roşie.

Astfel, după cum relatează Rueters, preluat de Agerpres, oamenii de ştiinţă au anunţat că Marea Pată Roşie se afundă între aproximativ 350 până la 500 de kilometri sub vârfurile norilor de pe Jupiter, constatare la care s-a ajuns pe baza măsurătorilor cu microunde şi ale câmpului gravitaţional obţinute de la Juno.

Datele le oferă oamenilor de ştiinţă care studiază cea mai mare planetă din sistemul solar o imagine tridimensională a atmosferei lui Jupiter. Gigantul gazos este compus în principal din hidrogen şi heliu, cu urme de alte gaze. Jupiter, a cincea planetă de la Soare, are diametrul de aproximativ 143.000 de kilometri.

Marea Pată Roşie este o furtună de aproximativ 16.000 de kilometri, care se învolburează în emisfera sudică a lui Jupiter, lăsând să se vadă nori de culoare purpurie care se rotesc în sens invers acelor de ceasornic la viteze mari. De secole, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să obţină multe informaţii despre ce anume se află sub suprafaţa sa.

„Din punct de vedere ştiinţific, este surprinzător modul în care furtuna poate să dureze atât de mult şi să fie atât de mare”, a declarat Scott Bolton de la Southwest Research Institute din Texas, cercetător principal în cadrul misiunii Juno şi autorul principal al unuia dintre cele două studii despre Jupiter publicate joi în jurnalul Science.

„Este suficient de lată pentru a înghiţi Pământul”, a adăugat Marzia Parisi de la Laboratorul de propulsie prin reacţie al NASA din California, om de ştiinţă în cadrul misiunii Juno şi autoare principală a celui de-al doilea studiu.

Un instrument numit radiometru cu microunde le-a permis oamenilor de ştiinţă să privească sub vârfurile norilor lui Jupiter şi să investigheze structura numeroaselor sale furtuni vortex, inclusiv Marea Pată Roşie, observând că acestea există la adâncimi foarte mari în atmosfera lui Jupiter – o profunzime mult mai mare decât era de aşteptat.

Mai degrabă decât să fie limitate la zonele superioare ale atmosferei lui Jupiter, rădăcinile Marii Pete Roşii se cufundă în regiunile de dincolo, unde apa condensează şi se formează nori – mai jos decât poate ajunge lumina solară.