Monoxila Moldovei a fost expusă publicului la Palatul Culturii din Iași

Bine v-am regăsit la Libretul de cultură. De ce trebuie să nu ratați o vizită la Palatul Culturii? Ciuliți bine urechile. La 6 ani de la descoperire, monoxila Moldovei e deschisă circuitului public la Palatul Culturii. Istoricul Victor Munteanu, șeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, își reamintește.
Chiar în câteva zile se împlinesc 6 ani. În august 2018, care era oricum în preajma Sfintei Mării, a fost descoperită de niște localnici din Miroslovești, Iași, din dreptul satului Soci. O descoperire întâmplătoare, probabil o viitură sau lucrările cu balastiere care se fac pe albiile râului dislocă și mâl și pietriș. Curenții se schimbă. Au scos-o și au adus-o undeva spre mal, tot cu ajutorul localnicilor și mai ales cu colaborarea foarte bună pe care am avut-o în acel moment cu Direcția Județeană pentru Cultură, cu Virgil Băbâi. Am reușit să vorbim cu localnicii să ne ajute să o scoatem. Era foarte grea, era îmbibată cu apă. Vă dați seama că cântărea cred că peste în jur de 1,5t. Era obligatoriu să o scoatem și s-o punem undeva la adăpost pentru că trebuia adusă la palat. Dacă ne reușea această întreprindere a noastră, care a fost destul de hotărâtă.
Istoricul Victor Munteanu, șeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, spune că provocările au fost mari din două motive.
Unu la mână, trebuia să schimbăm microclimatul treptat, pentru că altfel am fi distrus-o. Era august, era foarte cald afară, ea fiind într-un mediu umed câteva sute de ani, când ieșea putea crăpa. Am udat-o zilnic, am învelit-o s-o protejăm de soarele direct. Am dus-o la o balastieră, ne-au ajutat lucrătorii de acolo să fie sub pază, pentru că lemnul e bun pentru afumătoare și deja fuseseră niște tentative de hai să-l tăiem și punem pe foc. Dar cu ajutorul Direcției pentru Cultură am reușit în câteva zile, vreo săptămână cred că, să transportăm de pe malul Moldove într-una din curțile interioare ale palatului, unde am continuat tratamentul de uscare treptată. De-abia în toamnă au intrat pe firul profesional colegii de la laboratorul de restaurare și timp de șase ani au supravegheat-o, au tratat-o cum știu ei că e profesia lor, deci impregnată cu substanțe care tot așa trebuiau uscate în timp. Marea mea temere era să nu cumva să o rupem, pentru că dincolo de faptul că e cea mai mare din Moldova și una dintre cele mai mari din țară descoperite, a fost găsită și întreagă, adică într-o singură bucată. Au mai fost descoperiri prin țară, dar în fragmente.
Istoricul Victor Munteanu, șeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, detaliază. Monoxila fost partea unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI-XVII pentru traversarea râului Moldova, principala axă de comerț la acea vreme.
Probabil la traversarea a Moldovei, a cursurilor de râu a Moldovei. În cazul obiectului de față, pentru transportul oamenilor și a măștilor, există probabilitatea să fi făcut parte dintr-un pod plutitor care e menționat de niște hărți austriece pe la începutul sectorului XVII, la 12km în amonte de locul unde am găsit-o, dar e doar o posibilitate. Doar dacă am găsi și cealaltă parte identică. Erau practic două monoxile cu pod de scânduri pe ele. Am putea ști sigur, dar ea putea fi folosită în Moldova și zona aia de la Roman și până sus spre Cristești, e o zonă de mare trafic și cu o legătură cu Târgu Neamț.
Istoricul Victor Munteanu, șeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, completează. Cu o lungime de aproape 9m, 1m lățime și aproximativ 1m adâncime, este una dintre cele mai mari monoxile descoperite pe teritoriul României. Ambarcațiunea este acum expusă pe holul Muzeului de Istorie de la Palatul Culturii și poate fi admirată de publicul larg.