Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Mii de cubanezi în stradă, din cauza crizei economice

  • iulie 12, 2021
  • Radu Cucuteanu

Mii de cubanezi au manifestat duminică în toată țara, într-un protest rar, împotriva guvernului comunist și scandând „Jos cu dictatura” și „Vrem libertate!”.

Cuba trece prin cea mai grea criză economică din ultimele trei decenii. Demonstrațiile au început spontan în mai multe orașe, ceea ce este surprinzător, deoarece singurele manifestații permise de obicei sunt cele ale Partidului Comunist.

Câteva mii de protestatari au împânzit străzile orașului San Antonio de los Banos, la 30 km de Havana. Forțele de securitate au înconjurat orașul, în timp ce președintele Miguel Diaz-Canel și-a chemat susținătorii să riposteze în stradă, transmite AFP și a vizitat orașul, înconjurat de activiști de partid, în timp ce populația îl suduia.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă, revoluționari!”, a îndemnat prin intermediul televiziunii preşedintele cubanez, care a acuzat „mafia cubanezo-americană” că se află în spatele acestei revolte. „Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos”, a adăugat Miguel Diaz-Canel.

Și la Havana au ieșit în stradă câteva sute de protestatari, care au fost întâmpinați de polițiști cu gaze lacrimogene și cu bastoanele din dotare. Cel puțin zece persoane au fost arestate.

Difuzate din plin pe reţelele de socializare, protestele din Cuba au dus la întreruperea internetului în țară de către guvernul comunist.

Populația este exasperată de cozile interminabile la alimente, de căderile tot mai lungi ale curentului electric și de criza medicamentelor pe piața cubaneză.