Liderul PSD Iași, Bogdan Petre Cojocaru: „Domnul Bolojan să nu mai încerce să negocieze interesele regiunii Moldovei în detrimentul nostru.”

Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, a semnalat într-o postare pe rețelele de socializare o declarație a ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Dragoș Pâslaru, făcută la Digi 24: „Cele două loturi de pe A8 prinse în programul PNRR, respectiv Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și Vânători Neamț-Moțca (loturi aflate în execuție), nu mai apar în simularea Comisiei Europene.”
Cătălin Urtoi a adăugat: „Pe înțelesul tuturor, au fost scoase din programul de finanțare PNRR. În luna februarie 2025, am fost informat din anumite surse că aceste loturi vor fi transferate ca finanțare din PNRR în PT 2021-2027, pentru a nu fi blocate și pentru a continua execuția lor. O decizie corectă, doar că și acest program PT 2021-2027 are în acest moment o supraîncărcare de peste 300%, iar unele informații spun că ar depăși chiar 600%. Asta se traduce prin faptul că, în acest moment, pe programul PT 2021-2027 (+ 2 ani) sunt proiecte de șase ori mai multe ca valoare față de program! În aceste condiții, în următorii ani, fără apariția altor oportunități de finanțare și în condițiile actuale ale bugetului și economiei românești, situația investițiilor în autostrăzi se va complica.”
Cum comentează liderul PSD aceste informații apărute în spațiul public?
Am ridicat întrebări acum câteva luni, când se discuta despre posibile schimbări de guvernare și diverse măsuri. Există proiecte care nu sunt negociabile în ceea ce privește regiunea Moldovei. Mă refer aici la A7 și A8. Despre aceste autostrăzi chiar nu vreau să discutăm până nu avem un punct de vedere și din partea Ministerului Transporturilor. Știm foarte bine că acolo s-au făcut, în ultimii trei ani, cât a fost domnul Sorin Grindeanu ministru, pași importanți, s-au parcurs etape importante, atât prin PNRR pentru A7, cât și pentru A8, având porțiuni importante finanțate tot prin PNRR.
Sunt convins că și de acum înainte, împreună cu domnul ministru Ciprian Șerban, care este din regiunea noastră, din Piatra Neamț, lucrurile vor merge în continuare. Am mare încredere în dumnealui că lucrurile vor merge pe direcția corectă, iar ritmul de lucru va fi același sau poate chiar mai ridicat. În ceea ce privește informațiile la care ați făcut referire, sincer, eu nu vreau să comentez zvonuri. Sunt mulți care și-au dat cu părerea în ultimii doi ani, cel puțin, și legat de alte investiții pe care le-am putea desfășura la nivelul județului Iași.
Însă, constat și eu cu surprindere faptul că județe precum Bihor, Cluj și altele din Ardeal au beneficiat în ultimii 30 de ani de un suport foarte mare de la nivel guvernamental. Cred că a venit momentul ca și regiunea Moldovei să beneficieze de acest suport. Domnul Bolojan sau alți domni care sunt la putere alături de dumnealui nu ar trebui să încerce să negocieze interesele Moldovei în detrimentul nostru și în favoarea altor județe. Dimpotrivă, ar trebui să aloce și să acorde sursele bugetare și încrederea pe care cu toții o așteptăm pentru proiectele pe care trebuie să le ducem mai departe. Nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată când se schimbă guvernarea și apare cineva ‘la butoane’ din zona Ardealului (și știți foarte bine că nu e prima dată, au mai fost persoane și din zona Clujului, acum din zona Bihorului), dintr-o dată anumite proiecte din zona Moldovei ‘vezi, dragă Doamne’, ar putea întâmpina probleme.
Nu! Aceste proiecte din zona Moldovei nu au nicio problemă și nici nu trebuie să aibă, nici din punct de vedere al bugetului, nici din punct de vedere al modului în care se desfășoară aceste activități. Trebuie respectat calendarul și sunt convins că vom avea, cum am avut și până acum, cel puțin pe zona de infrastructură rutieră, un partener adevărat în ministrul Transporturilor, așa cum l-am avut și pe domnul Sorin Grindeanu.
Măsurile de austeritate și nemulțumirile sociale. Am văzut că premierul României a făcut publice la sfârșitul săptămânii trecute câteva dintre măsurile de austeritate. Elevii și studenții au ieșit în stradă, la fel și angajații de la finanțe. Sindicatele anunță proteste generalizate. Credeți că sunt prea brutale și directe aceste măsuri?
Am mai transmis aceste lucruri pe diverse canale, atât public, cât și în discuții private. Mi se pare că toate celelalte soluții propuse, atât de Partidul Social-Democrat pe care îl reprezint, cât și de alte formațiuni politice sau chiar de persoane care lucrează în domeniul economiei și finanțelor, oameni care au transmis și din partidele politice și din afara partidelor politice diverse alte variante pentru a reduce acest deficit, toate acele propuneri au fost tratate la ‘diverse’. Cred că domnul Bolojan și echipa pe care o are în jurul dumnealui ar trebui să se mai gândească. Nu toate propunerile pe care le auzim vânturate în spațiul public au fost discutate și puse în aplicare cu un consens din partea coaliției. Partidul Social-Democrat a mai avut puncte de vedere în această privință.
Și în ceea ce privește tăierea burselor pentru elevi și studenți… Partidul Social-Democrat găsește surprinzătoare această intenție a Ministerului Educației, prin vocea domnului Bolojan, dar și prin vocea domnului David, de a elimina bursele de merit pentru olimpici sau bursele tehnologice.
Cred că, așa cum am spus de fiecare dată, Iașul este un centru universitar și, înainte de a arunca astfel de zvonuri în piață, este important să ne gândim că performanța acestor tineri merită și trebuie răsplătită. Iar olimpicii, măcar câștigătorii fazelor finale ale olimpiadelor, pot fi categoric considerați performeri, deci trebuie și merită să fie recompensați. Așadar, noi denunțăm ca inoportună și renunțarea la bursele tehnologice, menite chiar să încurajeze orientarea către învățământul tehnic și bunele rezultate obținute de cei care vor să învețe o meserie. Sunt foarte multe lucruri care trebuie discutate. Inclusiv domnul rector Cașcaval, colegul nostru și senator în Parlamentul României, a avut un punct de vedere foarte direct și ferm pe această linie. Cred că trebuie ascultate și vocile celor care chiar lucrează cu acești studenți, de aceea am și făcut referire la domnul rector Cașcaval.
Liberalizarea prețurilor la energia electrică și riscul migrației electoratului
. Liberalizarea prețurilor la curentul electric va duce probabil la scumpiri. Vedem prețuri care cresc de la o zi la alta aproape. Există riscul migrării unei părți masive a electoratului care a votat calea europeană către partidele extremiste?
Știți foarte bine că Partidul Social-Democrat nu a susținut această liberalizare. Și dacă dăm timpul înapoi, știți bine că a mai fost o întreagă dezbatere legată de această posibilă liberalizare a prețurilor. Și atunci s-a intervenit, după foarte multe discuții. Analizele liberale spuneau într-un fel, noi, social-democrații, spuneam că este mult mai bine să plafonăm și să putem garanta prețuri cât se poate de corecte pentru cetățeni, dar și pentru industrie. Iată că, după ce au trecut câțiva ani de la această măsură, pe care o consider corectă, în special față de cetățeni, dar și față de cei care desfășoară activități economice în această zonă, acum se discută din nou despre liberalizare. Așteptăm, cu siguranță, discuții.
Știu că la nivelul Ministerului Energiei, colegii noștri analizează diverse modalități de lucru. Sunt convins că, în ciuda dorinței pe care o au unii dintre cei care activează în domeniul energiei – știu că își doresc profituri rapide și cât mai mari – și de această dată, această componentă va fi tratată cu maximă responsabilitate de către colegii noștri social-democrați, în așa fel încât cetățenii, printre care mă număr și eu, și dumneavoastră, și oricare altcineva, noi cu toții să putem beneficia de prețuri corecte. Mai ales că avem pe piață și furnizori 100% români care pot asigura sau pot influența aceste posibile fluctuații sau le pot ține sub control.
–