Judoka Vlăduț Simionescu rupe tăcerea! ”Mi-au întors spatele și mi-au spus să mă antrenez prin parcuri. Am clacat, iar visul meu s-a dus”
Judoka Vlăduț Simionescu, 34 de ani, sportiv cu două prezențe la Jocurile Olimpice, Londra 2012 și Tokyo 2020, a decis să rupă tăcerea.
La scurt timp după încheierea Olimpiadei de la Paris, pe care a privit-o de la televizor, deși la începutul ciclului olimpic era cotat cu șanse mari de calificare, judoka de la CS Politehnica Iași face dezvăluiri incredibile despre modul cum a fost tratat de către Federația Română de Judo.
Judoka ieșean Vlăduț Simionescu rupe tăcerea: ”Mi-au întors spatele și mi-au spus să mă antrenez prin parcuri”
Vlăduț Simionescu a reprezentat România la două Olimpiade – Londra 2012 și Tokyo 2020 și ar fi avut șanse mari să concureze și la Paris, în acest an, dacă ar fi fost susținut. ”Uriașul” de la Politehnica Iași a fost multă vreme în cărți pentru calificarea la Paris, a fost chiar în Top 15 al categoriei +100 de kilograme după Tokyo, dar lipsa banilor necesari pentru a participa la concursurile internaționale l-au tras în jos și i-au năruit toate speranțele de a ajunge la Jocurile din capitala Franței.
Scos din lotul olimpic pentru faptul că a vrut să se pregătească acasă, la Iași, Vlăduț Simionescu a participat la toate concursurile internaționale și la stagii de pregătire, din Europa și de pe alte continente, pe cheltuiala proprie. Cum banii s-au dus, judoka ieșean a fost nevoit să spună STOP!
Sportivul care a încheiat pe locul 9 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urmă cu trei ani, a decis să rupă tăcerea și a explicat motivele pentru care nu a mai reușit să ajungă la Paris.
”Am fost înlăturat de Federația Română de Judo într-un mod total nepotrivit. Nu mi s-a mai permis să mă antrenez cu lotul României pe cheltuiala proprie! Am deranjat. Dar am deranjat prin faptul că am vrut să fiu corect și să nu plec capul, să îmi susțin punctul de vedere. Așa că m-am trezit nevoit să fac rost se bani pentru a continua sportul de performanță. Eram fost reprezentant al României la Jocurile Olimpice, fost campion la multiple competiții internaționale și cel mai bine clasat judoka român în clasamentul mondial, la categoria mea, la un moment dat. După Jocurile Olimpice de la Tokyo ocupam locul 12 în clasamentul mondial! N-a contat! Mi-au întors spatele și mi-au spus că asta este situația citez: “am nevoie de lot acuma? să mă antrenez prin parcuri”, scrie Vlăduț Simionescu pe pagina sa de socializare.
”Am clacat! M-am văzut legat de mâini și de picioare. M-am simțit neputincios”
Sportivul cu multiple rezultate notabile în ultimii ani la concursuri puternice de Grand Prix sau Gland Slam și-a continuat strigătul de disperare.
”Așa am găsit refugiu în Ungaria și Japonia. Acolo am fost primit să mă antrenez. Arătam în mediul online partea frumoasă, dar numai eu știu cum a fost să plec doar cu bilet dus pentru că nu făcusem rost de bani pentru un bilet dus-întors! M-am descurajat. M-am văzut legat de mâini și de picioare. M-am simțit neputincios. Am clacat. Era de așteptat… visul de a mai participa la o Olimpiadă s-a dus. Au fost ani de sacrificii, în care concentrarea mea n-a fost pe antrenamente, ci pe grija de unde să fac rost de bani pentru a participa la competiții și pentru a mă antrena. De aceea, și rezultatele au fost cele care au fost…”, a completat Vlăduț Simionescu.
Sportiv olimpic transformat în agent de vânzări
Judoka în vârstă de 34 de ani spune că în ultimii ani s-a transformat într-un veritabil agent de vânzări, principala sa preocupare fiind să găsească bani pentru deplasări la turnee și stagii de pregătire.
”Acum, când privesc în urmă, îmi dau seama modul naiv în care am fost educați ca sportivi. Noi nu am fost crescuți în ideea că sportul este o abordare multidisciplinară și că în jurul unui sportiv trebuie să fie o echipă care să-i ia de pe cap multe. E vina sistemului, a cluburilor, a antrenorilor care nu au curaj să explice asta părinților din momentul în care copilul calcă în sală. Eu nu am luat în calcul așa situație neprevăzută. Eram pregătit pentru o accidentare, dar nu pentru a mă transforma într-un agent de vânzări pentru mine. Am rămas cu un gust amar, dar asta este situația și privim încrezători spre viitor”, a încheiat Vlăduț Simionescu, care a decis să facă pasul spre antrenorat la CS Politehnica Iași, unde speră să descopere și să șlefuiască tineri care să-i calce pe urme și să reprezinte România, în viitor, la Jocurile Olimpice.
(Narcis POHOAȚĂ)
Fotografii: Vlăduț Simionescu