Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Germania: cine îi va lua locul Angelei Merkel?

  • septembrie 26, 2021
  • Radu Cucuteanu

Astăzi sunt alegeri în Germania pentru Bundestag, parlamentul federal al țării. Conform previziunilor, locul Angelei Merkel în calitate de cancelar va fi luat de Olaf Scholz (social-democrați), Annalena Baerbock (verzi) sau Armin Laschet (creștin-democrați).

Alegerile germane prezintă un mare interes pentru întreaga UE, Germania fiind unul dintre cele mai importante state din uniune, cu cea mai puternică economie și cea mai numeroasă populație.

În ultimele săptămâni, social-democrații (SPD) par să fi prins avânt în fața creștin-democraților (CDU-CSU), care au dat-o pe Angela Merkel. La distanță considerabilă se situează, conform sondajelor de opinie, Partidul Verzilor.

Dar, indiferent de câștigător, nici un partid nu va obține majoritatea calificată. Prin urmare, viitorul guvern al Germaniei va fi format tot dintr-o coaliție, care va fi negociată după alegeri.

Peste 60 de milioane de alegători germani aleg astăzi noii reprezentanți în Bundestag. Bundestagul este format din 598 de deputați, jumătate (299) aleși prin vot majoritar uninominal în circumscripții și jumătate (299) prin vot proporțional de listă la nivelul fiecărui land. Pe ansamblu, reprezentarea este proporțională, fiind dată de totalul procentelor obținute de partide la nivel național în urma votului pe listă.

Duminică seară se va afla ce partid a câștigat alegerile, dar componența următorului guvern federal al Germaniei va fi cunoscută doar după ce se va stabili componența coaliției de guvernare. Prin urmare, următorul cancelar nu va fi cunoscut cu precizie în seara alegerilor. Trebuie întâi definitivate negocierile între partidul câștigător și eventualii parteneri privind planul de guvernare și direcția în care va merge Germania. Aceasta înseamnă, dacă aruncăm o privire în istoria recentă, că este posibil ca lucrurile să se așeze definitiv abia la începutul anului 2022.

Oricum ar fi, chiar dacă nu mai dorește să obțină un nou mandat de cancelar, după 16 ani în fruntea guvernului federal de la Berlin, Angela Merkel rămâne un important lider politic al al Germaniei și al Europei.