Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Directorul general Antibiotice, Ioan Nani: „Europa de Est nu are capacitate de divizare sau de producere a vaccinului anti COVID-19”

  • februarie 11, 2021
  • Cincu Violeta

Declarația a fost făcută de directorul general al companiei Antibiotice Iași. Ioan Nani a dat exemplul Franței din Uniunea Europeană sau India din spațiul non-european, țări care investesc masiv pentru a deveni independente pe producerea de vaccinuri sau anumite medicamente. Directorul general al companiei Antibiotice Iași se întreabă de ce pentru medicamentele pentru oncologie și diabet statul nu a scăzut taxa de clawback. Antibiotice va depune un proiect legislativ prin care companiile care investesc în România peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea de produse esențiale sau strategice să fie scutite de taxa de clawback.

Directorul general al companiei Antibiotice, Ioan Nani: În Europa de Est, din informațiile pe care le am, dar și din presa internațională, nu există o capacitate de divizare a vaccinului. Nu mai spun de producere sau de obținere în laboratoare a vaccinului. Nu există așa ceva. Din harta producătorilor de vaccin europeni pe care eu am găsit-o în presa din Marea Britanie și din Franța săptămâna trecută rezultă clar că Europa de Est nu ar avea o asemenea capacitate.

Am putea învăța din experiența altor țări care realizează investiții importante în sistemele naționale pentru fabricarea de vaccinuri sau produse deficitare?

Directorul general al companiei Antibiotice, Ioan Nani: Am să spun câte ceva din experiența altor țări. Uite, Franța insistă ca producătorul lor numărul 1 să realizeze în șase țări din Europa o dezvoltare fără precedent a producției de substanțe active. Pentru acest lucru a înființat în acea companie o divizie specializată pe substanțe active. A numit la 1 ianuarie un nou manager, o personalitate pe care și noi o știm și cu care colaborăm. Are ca misiune principală realizarea unor fluxuri de producție pe care să transfere tehnologie și pe care să obțină producție pentru ca Franța, Europa să devină oarecum independente față de China și India. Discutăm întruna de această independență. În India, guvernul s-a orientat foarte atent spre încurajarea producătorilor locali. Și sunt mulți acolo și bine că sunt pentru că uneori ne dau și nouă substanțe active. Au scos la concurs fonduri mari, mai multe firme pe care le știm s-au calificat pentru realizarea de investiții importante acolo pe o serie întreagă de substanțe active, cum sunt cefalosporinele, penicilinele și derivații acestora. Declarația se încheie cu formula „India vrea să devină independentă și să nu depindă de alte teritorii sau companii internaționale”.

România vrea să devină independentă sau dă semnale?

Directorul general al companiei Antibiotice, Ioan Nani: E complicat să fim independenți într-un teritoriu mic ca România. Dar nu imposibil, dacă am privi la pachet cu comunitatea europeană. Să încercăm o diversificare și o ușoară specializare teritorială. România poate avea anumite tipuri de producții. Noi suntem specializați pe antiinfecțioase bacteriene și putem face investiții. Poate împreună cu Austria. Dacă tot suntem comunitatea statelor independente din Europa. Apare însă caracterul individualist a fiecărie țări și iată că nu discută nimeni cu noi. Eu sper că în perioada următoare, cât mai există experiență și expertiză în unele companii. Nu aș putea să spun că la noi expertiza asta există cu carul. Dar mai suntem o mână de oameni care venim de demult și mai știm cum se fac unele lucruri. Voi încerca să depun unul, două proiecte sau chiar un proiect legislativ de îmbunătățire a sistemului de taxare, de impozitare. Merită să scutești de plata unor taxe cum este clawback-ul acea companie care investește în România pentru a dezvolta produse care pot fi esențiale sau strategice.

Pare că nu am învățat nimic din perioada de pandemie?

Directorul general al companiei Antibiotice, Ioan Nani: Perioada de pandemie ne-a arătat că au dispărut o parte din medicamentele pentru oncologie, cancer sau medicamentele pentru diabet. Se pune întrebarea de ce? Dacă în alte teritorii producătorii lor câștigă mai mult? Pare desuet! Nu în perioadă de război producătorii de arme vor să câștige mai mult? Nu în perioadă de pandemie producătorii de vaccinuri sau de produse farmaceutice vor să se poziționeze mai bine? Atunci trebuie să învățăm. Să spunem că acele medicamente esențiale pentru tratamentul oncologic sau al diabetului să nu aibă 25%, 28% sau 15% taxă de clawback. Să aibă 5% dacă nu se poate fără asta. Sau să aibă zero, pentru că astea sunt deficitare și sunt importante. Ar fi cazul ca o investiție de cel puțin 20 de milioane de euro în industria farmaceutică să fie scutită de plata acestei taxe pe perioada de recuperare a investiției. Dau exemplul companiei noastre, care în ultimii cinci ani a plătit 25 de milioane de euro numai taxa clawback. Fără alte impozite și taxe. Cu această taxă se putea face un site de producție în care să dezvoltăm formele sterile, injectabile.