Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Din cauza valului al cincilea, se suspendă manifestările publice de Ziua Unirii

  • ianuarie 20, 2022
  • Radu Cucuteanu

Pe 24 ianuarie este sărbătorită Ziua Unirii, în amintirea anului 1859, când Adunarea de la București l-a ales ca domn pe Ioan Alexandru Cuza, după ce acesta fusese ales domn al Moldovei la Iași pe 5 ianuarie.

Dar din cauza pandemiei de COVID-19, aflată acum la al cincilea val, cum numărul celor infectați crește alarmant, s-a decis ca la Iași să nu se mai țină sărbătoarea publică, afirmă primarul Mihai Chirica.

Conform declarațiilor sale, „Creșterea indicelui de infectare după 24 ianuarie pe care o avem noi va fi în apropiere de 6 la mie. Deci vom fi deja în cod roșu închis. Acest lucru ne pune în situația de a nu mai putea face nici o manifestare publică la statuia lui Alexandru Ioan Cuza”. Prin urmare, tradiționala de acum horă a Unirii din Piața Unirii nu va mai avea loc.

„De Ziua Unirii trebuie să fim toți împreună. Dacă nu putem fi toți împreună afară, atunci să fim toți împreună metaforic, la casele noastre”, spune primarul.

Pe de altă parte, sunt alte evenimente, organizate de diverse instituții, inclusiv de primăria ieșeană, care nu se suspendă. Dar la acestea vor participa puține persoane, în condițiile legii.

„Am cerut și sper să găsesc înțelegere ca pe ziua de 24 ianuarie, la ora 12, Mitropolia Moldovei și Bucovinei să tragă clopotele, să depunem o coroană și o lumânare la mormântul lui Cuza”, a mai declarat Mihai Chirica.