Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Din 2022 crește salariul minim până la 2550 lei brut

  • octombrie 13, 2021
  • Radu Cucuteanu

Salariul minim în 2022 a fost stabilit la un cuantum de 2.550 lei brut, conform hotărârii publicate în „Monitorul oficial”. Aceasta înseamnă o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent. O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.

De data aceasta nu se va mai ajunge la situația de la începutul anului când, din neatenția Guvernului, salariul minim s-a aplicat de la 13 ianuarie, așa că unele firme au respectat legea „la virgulă”, în dauna angajaților. Totul din cauza unei greșeli de redactare a Hotărârii. Deși au spus că vor rezolva problema, în final n-au mai făcut-o.

Cei care depun Declarația Unică, acum vor avea un nou plafon: 30.600 lei.

De anul viitor dispare salariul minim pentru studii superioare, asta pentru că odată cu această majorare este depășită acea sumă (2.350 lei brut).

Salariul minim din construcții rămâne la fel: 3.000 lei brut, scutit de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II. Adică, cei din construcții vor lua în continuare 2.362 lei în mână.

Conform datelor Ministerului Muncii, în România sunt acum circa 1,3 milioane de persoane care primesc salariul minim. Aceasta înseamnă că aproape un sfert din totalul celor 5,6 milioane de contracte de muncă din România sunt încheiate pe salariul minim.

Creșterea salariului minim aduce bugetului de stat cel puțin 1,8 miliarde lei în plus.