Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

De ce nu a fost carul de reportaje TVR Iași la Ziua Națională

  • decembrie 01, 2021
  • Radu Cucuteanu

După scrisoarea deschisă prin care cere demisia lui Vasile Arhire de la conducerea TVR Iași, unde este interimar de 4 ani, pentru că ar fi responsabil pentru declinul acestei instituții, Oana Lazăr revine cu ocazia Zilei Naționale, cu o continuare în care arată felul în care acesta a ales să gestioneze evenimentele de astăzi.

La acest demers i s-a raliat realizatoarei și scriitorul și traducătorul Jan Cornelius.

Redăm integral textul Oanei Lazăr.


TVR IAȘI pe persoană fizică – urmare de 1 Decembrie

de Oana Lazăr, jurnalist

 

Astazi în Piața Palatului Culturii din Iași au fost peste 4.000 de oameni care s-au întâlnit de bună-voie de Ziua Națională, dintr-un sentiment firesc, de curiozitate și de nevoia de a fi împreună, după atâta timp de restricții sanitare. Au intonat „Deșteaptă-te române” și au privit parada militară cu stegulețe tricolore în mână. O clipă de normalitate după doi ani de măsuri restrictive cauzate de pandemie.

Momentul dedicat Zilei Naționale la Iași a fost impecabil organizat. Cei peste 4.000 de oameni adunați în Piața Palatului Culturii din Iași au adus evenimentului un plus de emoție întărind astfel semnificația Paradei Militare și a depunerilor de coroane. Parcă și discursurile au fost naturale: „Astăzi, niciunul dintre noi nu este un om politic. Astăzi suntem români”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Evenimentul din piața publică a fost filmat de echipa TVR Iași cu o singură cameră de la știri.

Tot azi, de Ziua Națională, la Biblioteca Centrală Universitară din Iasi a avut loc decernarea Premiilor „Negruzzi”. Este vorba despre o întâlnire culturală anuală cu premii și discursuri la scenă deschisă dar, implicit, este și eveniment cu finalitate publicitară pentru sponsori. Nimic neobișnuit, peste tot în lume așa se fac evenimentele de acest gen. Cultura trebuie sprijinită de oamenii de afaceri prosperi și inteligenți care înțeleg valoarea actului cultural, dar care nu uită nici o clipă că mecenatul lor se cuantifică în profit. Pe scena Aulei BCU au urcat nume importante și personalități ale culturii ieșene și naționale. În final, după Andrei Pleșu, cu discursul său spumos ca șampania și fermecător, a urcat pe scenă Vasile Lungu, prosper om de afaceri în domeniul viniviticol și HoReCa, inițiatorul evenimentului Premiile Negruzzi și susținătorul lor financiar (vezi Domeniile Hermeziu-Prut, administrator și deținător al pământurilor ce au aparținut familiei Negruzzi). În mai multe rânduri prezentatorii momentului au elogiat inițiativa generoasă a celor care au făcut posibilă întâlnirea: Gabriela și Vasile Lungu, oameni de afaceri și iubitori de cultură. Evenimentul a fost transmis în direct pe canalul TVR Iași cu carul de reportaje TVR Iași. Decizia aparține coordonatorului cu atribuții de producător executiv, Vasile Arhire (interimar pe acest post de peste 4 ani). Contractele pentru transimisiunile/înregistrările cu carul de reportaje TVR Iași sunt de colaborare sau parteneriat sau prestări de servicii. Interesant de aflat ce fel de contract a fost în vigoare acum. Inutilă următoarea precizare: tot Vasile Arhire a fost prezentator al evenimentul difuzat în direct de Ziua Națională a României pe TVR Iași, alături de Petronela Cotea Mihai (Radio Iași).

Poate că viceversa era corect? Carul de reportaje în Piața Palatului Culturii, între cei peste 4.000 de oameni adunați de Ziua Națională a României (transmisiune în direct) și mai multe camere de luat vederi la decernarea Premiilor Negruzzi.

 

Post scriptum:
Este primul an cand TVR Iași nu transmite parada de 1 decembrie. Este primul an în care de 1 Decembrie nu facem reportaje „pentru București”, cum se spune. Adică nu existăm pe TVR1 si TVR2.
„Decât o știre”. Deși evenimentul de la Iași a fost deosebit.