Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Complicațiile după COVID-19 la nivelul ochilor pot atrage boli mai grave. Medicii atrag atenția asupra sechelelor post-COVID

  • noiembrie 25, 2021
  • Diana Nechita

Pacienții COVID-19 pot avea complicații oftalmologice după infectare. Profesorul universitar Camelia Bogdănici atrage atenția asupra faptului că orice roșeață la nivelul ochiului poate semnala un edem sau un semn de debut al unei boli mai grave. Scăderea acuității vizuale poate să apară și la al doilea ochi, astfel că pacientul trebuie să se prezinte de urgență la spital.

„Anul trecut ne refeream la apariția unei conjunctivite din senin, care putea să fie un semn de debut al infecției cu COVID. În acest moment, din păcate, ne întâlnim cu pacienți care au sechele după boală, după formele severe, sunt pacienți care vin cu scădere accentuată a acuității vizuale bilateral. La început, pentru noi era inexplicabil. În acest moment apar tot mai multe date și în literatură despre faptul că nervul optic este afectat. Au apărut efecte de edem la nivel pleoapelor pe care noi punem diagnostic de celulită, imediat după COVID și chiar în timpul COVID-ului și trebuie să atenționăm pacienții că în momentul în care încearcă să se recupereze să facă și un consult oftalmologic pentru a vedea dacă nu sunt probleme din acest punct de vedere. Așa cum spuneam, scăderea acuității vizuale și poate să apară și la al doilea ochi, de urgență, nu trebuie să lăsăm două-trei zile. Spitalul Sf. Spiridon este deschis în permanență și trebuie să vină de urgență. Chiar un singur ochi roșu sau edemul la nivelul pleoapelor să nu fie tratat de către ei, să nu își pună doar gheață sau altceva. Să vină de urgență la oftalmolog și, atunci când ajung la medicul de Medicină Internă să întrebe de ce ar putea să aibă în contextul complicațiilor sau sechelelor date de COVID. Am avut cazuri foarte severe, la persoane de vârstă tânără, la care acuitatea vizuală s-a recuperat extrem de puțin”, a transmis profesorul universitar al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Camelia Bogdanici.