Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Comisia Europeană și UNESCO: Cum recunoaștem teoriile conspiraționiste

  • octombrie 07, 2021
  • Radu Cucuteanu

Pandemia de COVID-19 a prilejuit nașterea a tot felul de teorii conspiraționiste nocive și înșelătoare, cele mai multe dintre ele răspândindu-se online. Pentru a contracara acest fenomen, Comisia Europeană și UNESCO vă propun un set de zece infografice educaționale, cu scopul de a vă ajuta să identificați, să demontați și să combateți teoriile respective.

Ce sunt teoriile conspiraționiste? De ce apar?

1. Ce este o teorie conspiraționistă? Este convingerea că anumite evenimente sau situații sunt manipulate în secret de forțe puternice, malefice.
2. Teoriile conspirației au 6 caracteristici comune 1. Se referă la un pretins complot secret.

2. Menționează un grup de conspiratori.

3. Vorbesc despre „dovezi” care par să vină în sprijinul teoriei.

4. Sugerează în mod fals că nimic nu este întâmplător și că nu există coincidențe, că nimic nu este cum pare și că totul se leagă.

5. Împart lumea în două tabere: buni și răi.

6. Transformă anumite persoane și grupuri în țapi ispășitori.

3. De ce capătă proporții? Deseori par să vină cu o explicație logică a evenimentelor sau a situațiilor greu de înțeles și dau impresia, în mod fals, că structurează și stăpânesc situația. Această nevoie de claritate se acutizează în perioadele de incertitudine ca cea pe care o traversăm acum, când ne confruntăm cu pandemia de COVID-19.
4. Cum prind rădăcini? De multe ori, teoriile conspiraționiste pleacă de la o suspiciune. Cei care le lansează se întreabă cine beneficiază de evenimentul sau de situația respectivă, identificându-i, astfel, pe conspiratori. Apoi identifică elemente pe care le modelează în așa fel încât să se potrivească teoriei, prezentându-le drept dovezi.

Odată ce au prins rădăcini, teoriile conspirației se pot dezvolta rapid. Ele sunt greu de combătut, deoarece orice persoană care încearcă să o facă este considerată ca fiind implicată în conspirație.

5. Oamenii răspândesc teoriile conspiraționiste din diferite motive: Majoritatea consideră că sunt adevărate. Alții doresc în mod deliberat să provoace, să manipuleze sau să vizeze anumite persoane din motive politice sau financiare. Atenție! Teoriile conspiraționiste pot proveni din mai multe surse, cum ar fi internetul, prietenii sau rudele.

Primul pas pentru stoparea teoriilor conspirației este să știm că există.

Întregul material de informare din partea Comisiei Europene și UNESCO poate fi citit aici.