Comisia de Cultură a semnat recepția lucrărilor la Bojdeucă! Explicațiile oferite de directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Iași,

Directorul executiv al Direcției Județene de Cultură Iași, Bobi Apăvăloaei, vine cu explicații în urma speculațiilor din mediul online legate de restaurarea bojdeucii. Bojdeuca lui Creangă se află la a treia restaurare. Prima a fost înainte de deschiderea ca muzeu, în ajunul Primului Război Mondial, iar a doua, după cutremurul din 1977.
Din imaginile apărut se poate observa că pereții au fost îndreptați, ca la o clădire modernă, iar noul parchet înlocuiește pardoseala originală care, potrivit, documentelor istorice, era din lut. De asemenea, grădina și scările au fost complet modificate. Asta a stârnit furia internauților. Ce spune Bobi Apăvăloaei despre proiectul de restaurare?
„Proiectul de restaurare a bojdeucii a fost analizat la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice încă din anul 2019. Cred că era chiar o lună decembrie în 2019, într-o ședință. Comisia la vremea respectivă a aprobat acest proiect. Direcția Județeană pentru Cultură a emis acest proiect. Proiectul a fost realizat la vremea respectivă de regretatul arhitect Ciobănașu care o vreme a fost președintele comisiei zonale monumentelor istorice. Urmărirea în timp a lucrărilor a fost realizată de către dl. inginer Petercă și președintele comisiei de recepție a lucrărilor este dl. Petercă. Dl. Petercă care întâmplător acum este președintele comisiei zonale a monumentelor istorice numărul 5. Proiectul a fost realizat în conformitate cu ce s-a aprobat în cadrul ședinței comisiei zonale a Monumentelor Istorice. Nu au fost introduse materiale noi, nu au fost introduse funcțiuni noi.
Proiectul a fost astfel gândit de restaurare pentru această bojdeucă astfel încât să asigure cadrul potrivit pentru conservarea obiectelor de patrimoniu care vor fi expuse în interior. Aici au fost anumite discuții privind sistemele de încălzire. Obiectele de patrimoniu au nevoie de condiții specifice pentru a fi expuse și adunate de către public și la fel pentru siguranța la incendii, pentru monitorizare în timp a comportării ș.a.m.d. Dar după cum puteți foarte bine vedea, nu au fost introduse materiale care nu sunt specifice epocii respective. Întreg ansamblul, așa cum îl vedem astazi, datează din anul 1985, când a fost ultima restaurare majoră a acestui complex muzeistic și noi nu am făcut altceva decât să aducem într-o stare de funcționare acest complex. Vă mărturisim că noi la un moment dat monitorizam această clădire și era trecută în evidențele noastre la capitolul clădiri în precolaps și colaps”, a explicat Bobi Apăvăaloaei.
Mica fântână. A dispărut, a apărut
Bobi Apăvăloaei: Este la fel o piesă din ansamblul gândit în 1985. El a mai fost completat cu masa amintirilor. Este un ansamblu muzeistic în continuă dezvoltare și de la o generație la alta pot apărea sau dispărea mici componente din acest ansamblu. Toate lucrările sunt făcute așa cum au fost avizate în cadrul ședințelor comisiei zonale a monumentului istoric.
Ce le-ați răspunde celor care spun că vă știu că nu mai este de recunoscut?
Bobi Apăvăloaei: Bojdeuca, din nefericire, a suferit multiple transformări în evoluția istorică. Ceea ce vedem astăzi și ce avem păstrat din Bojdeucă datează din jurul anului 1985. Este un loc de aducere aminte. De aceea și bojdeuca este trecută pe lista monumentelor istorice la categoria IV, adică a monumentelor comemorative. Clădirea aceasta nu este un monument de arhitectură. Este un monument comemorativ. Sunteți mulțumiți. Noi am și semnat. Vă mărturisesc fără emoții, recepția de lucrări la acest obiectiv, după cum puteți bine vedea sunt folosite materiale din epocă, nu sunt introduse cum a mai circulat mai gresie, faianță, parchet.