Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

CJUE obligă Polonia la plata zilnică a 1.000.000 de euro ca penalități

  • octombrie 27, 2021
  • Radu Cucuteanu

Polonia trebuie să plătească zilnic un milion de euro din cauza reformelor judiciare controversate, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Măsurile punitive vor fi aplicate până ce Varșovia va respecta decizia CJUE din iulie anul acesta, prin care se cerea suspendarea imediată a camerei disciplinare de judecător a Curții Supreme și abrogarea hotărârilor deja luate privind ridicarea imunității juridice. Camera poate pedepsi magistrații conform rezoluțiilor acestora.

CJUE a stabilit că această instanță constituie o amenințare la adresa independenței Justiției. Dar Polonia insistă că este un instrument esențial pentru a elimina rămășițele regimului comunist.

Suma va fi reținută din fondurile UE pe care țara le primește periodic. De altfel, Polonia este cel mai important primitor al lor, numai în 2020 primind peste 18 miliarde de euro.

Piotr Müller, purtător de cuvânt al guvernului polonez, a declarat că subiectul „este exclusiv de competența statelor membre”, arată EuroNews.

Sancțiunile vin într-un moment în care relațiile dintre Varșovia și Bruxelles sunt foarte încordate. La începutul lunii, Curtea Constituțională a Poloniei a emis o decizie prin care neagă întâietatea legii europene în țară, un principiu legal stabilit în 1964. Hotărârea a produs unde de șoc de-a lungul întregului continent, multe voci cerând Comisiei Europene să acționeze imediat și să reafirme întâietatea legislației europene.