Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Acum este ilegal să comanzi prea multă mâncare sau să distribui videoclipuri în care se mănâncă în exces, în China

  • mai 13, 2021
  • Pop Edith

Chinezii sunt obligați prin lege să comande cantitatea corectă de mâncare la restaurante, deși ceea ce înseamnă asta este interpretabil.

China a adoptat o lege anti-deșeuri alimentare care interzice mesenilor din restaurante să comande mai mult decât au nevoie, o legislație cuprinzătoare și oarecum confuză care ar putea îmbunătăți experiența de a mânca în oraș pentru milioane de oameni.

Legea, care a intrat în vigoare la începutul lunii mai, a făcut parte dintr-o campanie anti-risipă alimentară care a străbătut țara anul trecut după ce președintele chinez Xi Jinping a numit risipa alimentară o problemă „dureroasă”, care amenință securitatea alimentară a Chinei. Filmarea sau partajarea videoclipurilor despre consumul excesiv de mâncare, un tip de spectacole despre mâncare cunoscut sub numele de mukbang, este, de asemenea, interzisă.

China nu se confruntă cu o lipsă iminentă de alimente. Dar Xi a lansat o campanie de economisire a alimentelor în august, spunând că întreruperea economică cauzată de pandemia COVID-19 este un semnal de alarmă de care țara avea nevoie pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente. Programul alimentar mondial al Organizației Națiunilor Unite a declarat că întreruperile lanțului de aprovizionare din timpul pandemiei au împins zeci de milioane de oameni în pragul foametei.

Autoritățile locale din China au venit cu diferite măsuri pentru a pune în aplicare ordinul președintelui.

Oficialii au fost trimiși să verifice risipa de alimente la cantinele firmelor. Grupurile din industria culinară au promovat așa-numitele mese „N-1”, ceea ce înseamnă că numărul de feluri de mâncare ar trebui să fie mai mic decât numărul de oaspeți.

Unele restaurante s-au angajat să ofere opțiuni pentru porții mici. Un restaurant din orașul Changsha a pus un cântar la intrare și a oferit recomandări alimentare în funcție de greutatea clienților.

Cenzorii au eliminat, de asemenea, videoclipurile ce intrau în categoria „binge-eating” (activitatea de a mânca încontinuu cantități mari de alimente), cândva populare, de pe site-uri cu videoclipuri scurte, cum ar fi Douyin, versiunea chineză continentală a aplicației TikTok.

Aproximativ 35 de milioane de tone de alimente se risipesc în China în fiecare an, potrivit presei de stat chineze. În comparație, cel puțin 66 de milioane de tone de alimente sunt irosite în Statele Unite pe an, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. În România risipim anual 5 milioane de tone de alimente pe an, plasându-ne pe locul 9 în topul țărilor europene la capitolul risipă de alimente.

Conform noii legi, restaurantele ar putea fi amendate cu până la 1.550 dolari pentru inducerea în eroare a consumatorilor în ceea ce privește comanda unor cantități excesive de alimente și producerea deșeurilor.

Posturile de televiziune și companiile de mass-media online ar putea fi amendate cu până la 16.000 de dolari dacă ar fi surprinși realizând sau arătând videoclipuri care prezintă mănâncare în exces.

Legea impune, de asemenea, organizatorilor de banchete și mesenilor să comande cantitățile potrivite de mâncare atunci când mânâncă în oraș.

Nu este clar modul în care autoritățile vor pune în aplicare regula privind ordonanța individuală, iar noua lege nu prevede o amendă pentru infractori. Este o practică obișnuită în China ca gazdele să comande mai multe alimente decât este necesar, mai ales la întâlniri de afaceri sau de familie, pentru a-și demonstra bogăția și ospitalitatea.

Autoritățile de reglementare din orașul Nanjing, din estul Chinei, au lansat prima avertizare în conformitate cu legea anti-deșeuri alimentare către o brutărie. S-a descoperit că magazinul aruncă produse de patiserie care nu arătau frumos sau care nu puteau fi vândute în aceeași zi în care au fost făcute.

Proprietarul magazinului a promis ulterior că va dona resturile sau le va transforma în mostre gratuite pentru clienți, a raportat ziarul local Yangtse Evening News.

Unii utilizatori de internet s-au întrebat dacă represiunea împotriva deșeurilor alimentare este exagerată și încalcă libertatea oamenilor în ceea ce privește forma de plăcere cea mai de bază.

Sursa: Vice

Sursa foto: Facebook Mukbang Seafood