Radio Hit

Playlist

BEN SAUNDERS - Dry Your Eyes

Mike Posner - Song About You

KATRINA + THE WAVES - Walking On Sunshine

Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Cetăţean de onoare al Iașului, dus de mascaţi la audieri

  • noiembrie 25, 2021
  • Radu Cucuteanu

Miercuri, o rețea ieșeană ce se specializase în înșelăciuni cu tranzacții de terenuri a fost destructurată miercuri, 24 noiembrie, de procurorii DIICOT. Au fost efectuate 18 percheziţii imobiliare, 14 persoane fiind conduse la audieri. Printre cei ridicați de DIICOT se află şi avocatul Alexandru Bernic, făcut cetăţean de onoare al Iaşului pe data de 21 decembrie 2019. Alături de el, se mai află și notarul Răzvan-Ionuţ Costin, procuratorul imobiliar Cătălin Sandu, Alin Curcă, un apropiat al clanului Cordunenilor.

Conform oamenilor legii, suspecţii ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro în ultimii 6 ani.

Anchetatorii afirmă că gruparea infracţională ar fi fost specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Avocatul Bernic ar fi fost cel care în cadrul rețelei asigura imaginea publică, de onorabilitate, intermediind contactul cu autoritățile. Mai mult, conform procurorilor, gestiona circuitele de spălare a banilor obţinuţi din tranzacţii şi asigura protecţia juridică.

„Pe data de 24 noiembrie 2021, ofiţerii au efectuat 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu”, au arată anchetatorii ieşeni.

Procurorii susţin că gruparea identifica persoane care aveau dreptul să primească suprafeţe mari de teren şi aşteptau punerea în posesie, fiind în proceduri de stabilire a amplasamentelor.

„Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti”, se menţionează într-un comunicat al DIICOT.

Membrii reţelei vizau bătrâni sau emigrați, pe care îi convingeau să le dea procuri de reprezentare. După vânzarea terenurilor, banii nu mai ajungeau la proprietari.