audio Caniculă și deshidratare la câini și pisici: semne, riscuri și soluții

În următoarele ediții „5 Minutes for Your Pets”, vom afla cum ne putem proteja animăluțele de caniculă și deshidratare, dar și cum le pregătim pentru o vacanță. Topicul de azi urmărește importanța hidratării patrupezilor pe timp de caniculă, iar alături de Paula Maria Pașca, medic veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași, aflăm cum îi putem convinge pe blănoșii noștri să bea mai multă apă.
În privința cantității de apă pe care ar trebui să o consume un câine, aceasta ajunge, în medie, la 60 de mililitri pe kilogram. Se poate ajunge și la cantități mai mari, dacă vorbim despre animale care depun efort fizic intens, stau în locuri mai puțin ventilate sau în spații unde temperatura este ridicată.
În cazul pisicilor, ele au nevoie de o cantitate mai mică de apă. Între 200 și 300 de mililitri sunt suficienți pentru o pisică de aproximativ 4–5 kg, dar chiar și această cantitate poate crește în funcție de necesitățile metabolice și de mediul de viață.
Există și categorii mai vulnerabile. Aici vorbim despre rasele brahicefalice – buldogi, mopși, boxeri, dar și pisicile British Shorthair – care au botul turtit și, în special în cazul câinilor, o capacitate mai redusă de a-și regla temperatura corporală prin gâfâit. De asemenea, puii și animalele în vârstă sunt mai expuse riscului de deshidratare, în special atunci când nu primesc cantități suficiente de apă sau stau în spații puțin ventilate ori foarte călduroase.
Care sunt semnele deshidratării la câini și pisici?
Primul semn observabil este apatia. Este un simptom des întâlnit în mai multe tipuri de afecțiuni, dar, în contextul deshidratării, poate fi însoțit de salivă vâscoasă, mucoase uscate, ochi adânciți în orbită.
Putem face și ceea ce în medicina veterinară se numește „testul pliului pielii”: ridicăm pielea din zona cefei, iar dacă aceasta revine repede la poziția inițială, animalul este hidratat corespunzător. Dacă pielea revine lent sau rămâne pliată, avem de-a face cu un caz sever de deshidratare. Atenție însă, la animalele în vârstă, pielea poate reveni mai greu din cauza pierderii de colagen, chiar dacă nu sunt deshidratate.
Dacă animăluțul nu consumă apă sau hrană timp de 24 de ore, este o urgență medicală, indiferent de cauză. Nu este adevărat că pisicile sau câinii își revin „de la sine” după 2–3 zile fără hrană. Din contră, astfel de situații pot duce la deces.
Cum încurajăm animăluțele să consume mai multă apă?
În cazul pisicilor, care sunt prădători nativi și preferă în mod natural apa curgătoare, putem folosi fântâni speciale de apă sau, uneori, chiar lăsarea apei de la robinet le poate stimula consumul. De asemenea, este eficient să așezăm boluri cu apă în mai multe camere din casă.
Adăugarea de cuburi de gheață în apă poate menține apa rece mai mult timp și o face mai atractivă. Acest truc funcționează și la câini.
Putem crește și aportul de hrană umedă, iar în unele cazuri, se pot adăuga în apă cantități mici de supă de pui sau vită (fără sare) – cu atenție la eventualele alergii. Există și suplimente de hidratare destinate animalelor, dar este bine ca orice ajustare să fie făcută în acord cu medicul veterinar.
Alături de noi a fost Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași