Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Camelia Gavrilă director interimar la Colegiul Negruzzi. Mihai Chirica solicită Corpul de Control al ministrului Educaţiei

  • ianuarie 08, 2021
  • Cincu Violeta

Începând cu data de 9 ianuarie 2021, la nivelul județului Iași încetează mandatul obținut în urma concursului organizat în anul 2016 pentru 147 de directori și directori adjuncți. Conform legislației în vigoare (Ordinul nr. 3969/2017 din 30 mai 2017 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar), conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, numit prin detaşare în interesul învăţământului sau prin delegarea atribuţiilor specifice funcţiei.

Primarul Mihai Chirica doreşte să-i felicite pe toţi directorii interimari din unităţile şcolare ieşene pentru numirile în funcţiile de conducere şi doreşte să-i asigure de tot sprijinul din partea administraţiei locale pentru buna funcţionare a actului educaţional în Municipiului Iaşi, mai ales condiţiile în care şcoala ieşeană are de suferit în urma pandemiei cauzate de noul coronavirus.

În acelaşi timp, edilul-şef doreşte să-şi exprime public nemulţumirea cu privire la modul în care s-a decis noua conducere a Colegiului Naţional “Costache Negruzzi”, unde prof. dr. Elvira Rotundu (directorul Colegiului) a fost înlocuită cu prof. dr. Camelia Gavrilă.

“Sunt indignat de modul cum inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a decis să nu mai prelungească mandatul actualului director Elvira Rotundu şi a înlocuit-o cu fosta deputată PSD Camelia Gavrilă. Cred că este un imens pas înapoi şi este păcat că unul dintre cele mai îndrăgite Colegii din ţară să intre în circuitul nefiresc al sinecurilor politice. Am crezut că actualul inspector şcolar general a ieşit din «lanţul moştenirilor pe funcţie», cel puţin în ceea ce priveşte relaţia ei cu doamna Camelia Gavrilă, căci nu doamna Gavrilă a lăsat-o «moştenire» la Inspectorat pe doamna Farcaş, cum nici doamna Farcaş nu a lăsat-o «moştenire» la Colegiul Negruzzi pe doamna Rotundu. Cel puţin eu nu cred aşa ceva. Dacă tot nu vroia să-i prelungească mandatul doamnei Rotundu, sunt sigur că interimatul ar fi fost asigurat cu acelaşi profesionalism de oricare dintre dascălii care predau acum la acest prestigios Colegiu. Practic, inspectorul general nu a găsit nicio altă soluţie decât cea a unei sinecuri politice, oameni care au preţuit mai mult funcţiile decât calitatea profesională.

Nu pun la îndoială calităţile profesionale şi reuşitele persoanelor mai sus menţionate, elevii şi colegii profesori fiind singurii capabili în a da un verdict în acest sens, dar după 30 de ani în care am asistat la dezastrul din educaţie, unde politicul a avut rolul principal, să revenim şi să promovăm aceleaşi practici nesănătoase în privinţa managementului în educaţie. Şi mai cred că în spatele acestei numiri sunt interese oculte şi în niciun caz interesul pentru şcoală şi educaţie.

În calitatea mea de principal partener al actului educaţional din oraşul nostru, parteneriat dovedit în ultimii ani prin rezultatele de execepţie obţinute de elevii ieşeni, voi contesta decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean şi voi solicita numirea altei persoane la conducerea Colegiului Negruzzi! De asemenea, solicit scoaterea la concurs, în regim de urgenţă, a posturilor de conducere de la toate şcolile din Iaşi sub stricta supraveghere a Ministerului Educaţiei.

În aceeaşi ordine de idei, voi solicita Corpului de Control al ministrului Educaţiei evaluarea modului de desemnare a noului director interimar la Colegiul Negruzzi!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comunicat Inspectoratul Școlar Județean

S-au emis decizii de numire pentru toate posturile vacante, avându-se în atenție îndeplinirea criteriilor legale (calitatea de titular în învățământ, gradul didactic I, expert CNEME), competența managerială confirmată și asigurarea continuității demersurilor educaționale la nivelul fiecărei școli.

Pe posturile rămase vacante, prin pensionări, demisii, neexprimarea opțiunii de a continua pe funcția ocupată, deces, s-au numit noi directori pe o perioadă determinată, până la sfârșitul anului școlar sau până la organizarea concursului (Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Școala Gimnazială „Gh I. Brătianu”, Clubul Copiilor Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Profesională Coarnele Caprei, Școala Gimnazială Larga Jijia).

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași a avizat propunerile pentru funcțiile vacante și a apreciat principiul continuității și al stabilității procesului educațional în școli. La ședință au participat reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, ai Asociației Județene de Părinți și ai organizațiilor sindicale.