Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Brexit, mai dăunător decât pandemia pentru Marea Britanie

  • octombrie 28, 2021
  • Radu Cucuteanu

Brexit va avea „un impact mai mare decât pandemia” de COVID-19 asupra economiei regatului, afirmă Richard Hughes, preşedintele organismului public de previziune bugetară OBR, într-un interviu pentru BBC, conform AFP.

 După spusele sale, ieșirea Marii Britanii din UE va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4%. Pandemia, pe de altă parte, îl va coborî cu 2%, potrivit estimărilor OBR (Office for Budget Responsibility).

OBR a revizuit în creştere previziunea sa de creştere economică pentru acest an – la 6,5% de la 4% anterior – și a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) – la 2%, față de 3%.

„În timp, va fi tot mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit”, a avertizat OBR în raportul în care îşi prezintă previziunile economice.

În pofida unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, comerţul cu bunuri între insulă şi continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit.
Ieşirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ale ţării.