„Au fost lucruri bune care s-au întâmplat în județ….datorită Uniunii Europene ” (Lider AUR Iași, Marius Ostaficiuc)
Liderul AUR Iași, Marius Ostaficiuc, ex PSD, candidează la președinția Consiliului Județean. Cum a văzut campania electorală?
A fost o campanie deloc ușoară, pentru că suntem în varianta unei construcții a partidului pe care eu îl reprezint, Alianța pentru Unirea Românilor. Este un partid înființat în 2019 și atunci structurile de teritoriu nu au fost la fel de pregătite față de celelalte partide, dar în schimb, la finalul acestei campanii putem spune că avem candidați la primărie, avem candidați la consiliile locale, avem liste de candidați care fac cinste comunității, iar spre deosebire celelalte partide consacrate, ca să fac o diferență, am avut lista cu reprezentanții secțiilor de votare care nu ne-au întors, cei de la Biroul Rectoral Municipal sau la Biroul Electoral Județean.
Câți candidați la primărie aveți?
73.
Cum caracterizați viața omului din ruralul mic?
Să facem o comparație între ceea ce dumneavoastră numiți ruralul mic sau județul Iași și municipiul Iași, așa cum în mod normal ar trebui să facem o separație între Ardeal și Moldova. Cam același lucru se întâmplă și la nivelul județului Iași. Dacă-n Ardeal sau în primele județe ale României avem, cele mai bogate județe sunt șase din Ardeal, șase județe din Ardeal, obligatoriu că la fel se întâmplă și în județul Iași. Oamenii din municipiu, poate unii dintre ei nici măcar nu cunosc unde este viața la țară, cum ajunge să fie viața la Tansa, la Dagâța, la Glodenii Gândului sau chiar în Lungani, care nu e departe de aici de Iași.
Să vedem acolo comunități întregi în care oamenii încă trăiesc în 1990 fără apă curentă, cu școli cu WC-ul în curte, cu drumuri neasfaltate, cu toți laolaltă în comunitate, și animale, și oameni, și copiii, și toată lumea prezentă.
Dacă vrei să-ți faci o imagine cu adevărat real a ceea ce înseamnă județul Iași, avem comunități încă în județul Iași care din perspectiva unei administrații județene am putea spune că nu face cinste. Atunci acolo am putea vedea viața reală. În momentul în care suntem în campania electorală, toată lumea vine și explică ce vom face, cât de bun vom fi. Acest concubinaj din interes l-am mai numit eu între PSD și PNL, a mai fost. A fost USL-ul din 2012 și atunci, ca și acum, au proiecte comune și atunci, ca și acum, de fapt vin și prezintă tot felul de manifeste electorale, făcute foarte bine de graficieni, de inteligența artificială, dar viața reală arată cu totul altfel. E nevoie să știm exact cum arată viața în județul Iași pentru a putea să intervenim.
Noi, cei din AUR, nu prezentăm neapărat lucrurile rele care s-au întâmplat. Au fost și lucruri bune care s-au întâmplat în municipiul Iași și în județul Iași. S-au întâmplat nu neapărat datorită membrilor sau celor care au fost la conducere în județul Iași, ci datorită evoluției și a faptului că facem parte din Uniunea Uniunea Europeană și au venit anumite fonduri în care obligatoriu au împins civilizația într-o oarecare măsură înainte.
În schimb, ce facem atunci când, statistic real vorbind, vorbim în județul Iași de mai bine de 50% din comunități care nu au fonduri europene și nu mai durează mult și se încheie exercițiu cu fonduri europene. Adică Europa venit și ați spus, domnule, luați, faceți programe, luați, serviți.
Infrastructura rutieră e pe pauză în ceea ce privește Europa. Prioritățile sunt altele. Și atunci le facem pe bani publici, bani guvernamentali.
Să vedem cum se va termina exercițiul financiar din acest an și se știe, ca în fiecare an mai urmează încă două rânduri de alegeri și atunci obligatoriu că vor prezenta încă roz situația la nivelul țării, dar bugetul țării are de suferit. De asta cei mai bine o simt antreprenorii, cei mai bine o simt cei din Horeca, în care cei din ANAF încă sunt pe capul lor. Încă nu există nicio lejeritate fiscală, nu există niciun sprijin real ca să putem să sprijinim aceste comunități care aduc plus valoare fiecărui județ, fiecărui oraș în sine. În momentul în care ei vin și doar iau taxe și în momentul în care în 31 decembrie ne va vedea cu un deficit bugetar extraordinar de mare, anul viitor, undeva prin martie, vom începe să plângem cu toții pentru că vom vedea ce s-a ascuns în campania electorală.
Ascultă interviul integral.