Ateneul Național din Iași realizează o serie de interviuri cu echipa artistică. Primele episoade din Oameni de poveste au fost lansate

Ateneul Național din Iași lansează o serie de interviuri cu echipa artistică și primele două episoade din Oameni de poveste au fost lansate pe platformele de streaming și le poți viziona și tu. Această ediție a Libretului de cultură o are ca invitată pe Cezara Fantu, actriță a Ateneului Ieșean și moderatoarea interviurilor Oameni de poveste. Care este motivația din spatele proiectului și cum a fost întreg procesul de realizare ne povestește în această ediție a Libretului de cultură, Cezara Fantu, actrița Ateneului Național din Iași.
Ideea ne-a venit într-o seară la un concert când eram alături de mai mulți colegi, printre care era și Dragoș Andrei Dobai care a studiat scenaristică la California State Univeristy Long Beach în America. Vorbind despre filme, regizori și vloguri am ajuns la ideea unor interviuri marca Ateneului Național din Iași. Ne-am sincronizat cu o idee mai veche pe care o avea directorul nostru artistic, Gheorghiță Rusu, care își dorea un astfel de proiect. Echipa este formată din Alexandru Savin care este, de fapt, tenor la Opera Națională Română din Iași și videograf și colega noastră, Angelica Huțanu pe partea de make-up.
Această serie de vloguri s-a materializat dintr-o nevoie de conectare mai profundă dintre actori și public?
Cred că s-a materializat în primul rând dintr-o necesitate a mea de a spune povești pentru că eu cred că ne plac, cu precădere biografiile, pentru că ele țes fire invizibile ale umanității, ale autenticității. Ideea a fost să facem, de fapt, o serie de vloguri biografice ale colegilor noștri. De când sunt în cercul psihologiei, al psihoterapiei narative studiind psihodramă și drama-terapia, mi-am dat seama că, de fapt, în primul rând pentru un om și, poate, pentru un actor e și mai important să-și spună povestea. Acest lucru însemnând nu doar a-ți recunoaște existența și a-i da glas ființei tale, înseamnă a te conecta cu vulnerabilitate și curaj, ceea ce de foarte puține ori suntem dispuși să facem. Înseamnă a ne întâlni cu celălalt undeva la mijloc, a recunoaște lucruri despre cine suntem noi, o întrebare la care e greu să răspundem și să ne reactualizăm pentru că, uneori, e posibil să te pierzi în căutările zilnice.
Și cum au răspuns colegii tăi acestei chemări, acestor întrebări de tip cine ești tu?
La început au fost sceptici, unora le-a fost frică pentru că a umblat vorba că pun întrebări grele dar, de fapt, vlogul are o structură pe care am respectat-o. Aici vorbim despre chestionarul lui Proust care vine cu întrebări de tip oracol de clasa a IV-a, de care noi râdem astăzi, dar care sunt importante. E o vorbă care mi-e place „eu nu știu ce gândesc până nu te aud vorbind”, până nu mă întrebi care e eroul meu preferat din literatură și din viața mea reală eu s-ar putea să nu mă fi gândit niciodată la asta și să-mi dau seama în momentul ăla că, de fapt, poate chiar mamă e eroul meu și n-am pus-o niciodată în cuvinte. Apoi avem testul de asociere al lui Jung care îi face pe oameni să spună lucruri inconștient. Astfel, vlogul poate determina colegii să spună lucruri pe care ei vor să le spună și lucruri pe care nu-și dau seama poate că le spun sau nu știau.
Până acum au apărut două interviuri care au fost filmate în locații diferite. Primul, cel cu Florin Gorgos a fost filmat la Casa Actorilor, practic la voi acasă și cel cu Gelu la cafeneaua de vis-a-vis de Facultatea de Teatru. Ce locații mai aveți în vedere și totuși, de ce aceste locații?
Mai avem Baia Turcească și Palatul Culturii. Cumva am încercat să acoperim o zonă centrală, poate in inima Iașului și spații care spun povești. Dacă proiectul va evolua și îl vom dezvolta cu siguranță și vom merge către alte locuri sau chiar oameni din Iași care merită, care au o poveste de spus.