Ateneul Național din Iași organizează o conferință pentru părinți și profesioniști din domeniul educațional

Ateneul Național din Iași organizează o conferință pentru părinți și profesioniști din domeniul educațional, cu tema Relația de Cuplu și Puterea Exemplului: Fundamentul Educației Copiilor. Înțelege cum fiecare decizie a ta modelează viitorul familiei. Evenimentul va avea loc pe 17 ianuarie 2025, la Sala Unirii, începând cu ora 18:00. În cadrul acestei ediții a Libretului de cultură, directorul artistic al Ateneului, Gheorghiță Rusu Piersic ne relatează temele principale cat și cum este privit acest gen de conferința de către comunitate.
Avem un prim eveniment axat pe dezvoltarea personală și emoțională. Cărei nevoi răspunde această conferință și ce va determinat să o organizați?
Conferința răspunde un loc nevoi ale cotidianului. În relația de cuplu este vorba despre ceea ce se întâmplă în cadrul unei familii în care copii, mari sau mici, încep să ne provoace și să ne pună tot felul de probleme, astfel încât de multe ori rămânem fără soluții în fața unor situații și atunci această conferință vine dintr-o perspectivă de parenting, dar mai ales psihologică. Scopul principal este să înțelegem exact cum evoluează relația, cam care sunt parametrii în care aceasta se dezvoltă și mai ales ce facem atunci când copiii noștri dragi și iubiți încep să se distanteze ușor de noi, mai ales din pricina vârstei adolescenței.
Există o apetență a publicului către o comunicare mai eficientă cu cei din jur și implicit cu cei mici și către o rezolvare a problemelor emoționale?
Toate aceste elemente care țin de viața noastră, de familiile noastre, sunt prioritare pentru majoritatea persoanelor și nu doar ieșeni, considerând că este un fenomen global. Dorința noastră de a înțelege mai bine toate aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât acum avem și mijloace necesare, studii și tot felul de specializări care ne pun la dispoziție și ne facilitează o înțelegere mai bună a tot ceea ce înseamnă această relaționare, de la cuplu la copii și cu cei din jur, pentru că noi transpunem aceste relaționări și în viața de la serviciu sau din viața socială.
Care sunt temele principale care vor fi abordate în cadrul conferinței?
Temele principale sunt mentalitate de succes în viață și carieră, partea de a reveni părinți conștienți versus relație de cuplu, abilitățile existențiale ale viitorului, arhitectura gândului, controlul emoțiilor, conștiința și conștiența și ultimul tip de inteligență, inteligența informațională. Acestea sunt temele principale ale conferinței, fiecare dintre ele tratând tot felul de alte situații și de la definiții până la exemple clare și cum ar putea fi implementate.
Cum arată agenda Ateneului pentru anul 2025 la capitolul conferințe?
Nu vreau să vă dau detalii foarte multe pentru că încă mai discutăm cu câțiva dintre ei, dar cu siguranță temele abordate în acest an vor fi diverse, atât la psihologie, la istorie, la social, la medicină, artă și toate aceste lucruri încercăm să le facem cel puțin o dată pe lună la Ateneu.
Directorul artistic al Ateneului Național din Iași, Gheorghiță Rusu Piersic