Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Atac cibernetic la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Medicii au revenit la hârtie și pix

  • februarie 12, 2024
  • Diana Nechita

Medicii Institutului Regional de Oncologie au revenit la hârtie și pix, după ce spitalul a fost victima unui atac cibernetic.

Puțin după ora 7. Inginerul Florin Trandabăț încearcă să acceseze Hipocrate. Sistemul Hipocrate este programul achiziționat de mai multe spitale din țară de la un furnizor de servicii. Iar Hipocrate nu răspunde.

Institutul din Iași folosea un program utilizat și de alte spitale din țară. Atunci când au aflat că sistemul e compromis, au oprit toată rețeaua și internetul în tot spitalul. Medicii nu mai au acces la dosarele medicale, analizele trebuie extrase din computerul fiecărui aparat pe baza codului pacientului, cardurile de sănătate de neutilizat. Managerul Institutului Regional de Oncologie, economist Mirela Grosu, spune că a contractat o firma de cyber security și va reporni sistemul în două sau trei zile. Pentru a fi sigură că atacul cibernetic nu va produce daune pe termen mediu.

Mirela Grosu: În dimineața zilei de 12 februarie, de fapt, astăzi în jurul orei 7.30, am observat că sistemul informatic pe care îl utilizează Institutul Regional de Oncologie funcționează destul de greu. La un moment dat s-a oprit, n-am mai putut accesa serverele. Am luat legătura cu colegul nostru, dl. Nicorici, că este informatician. La rândul lui a luat legătura cu reprezentanții firmei Hipocrate. Sunt cei care au sistemul informatic la noi, softul pe care noi îl utilizăm, este un soft integrat medical-economic, care urmărește pacientul din momentul în care intră în spital și până la externare. Cei de la Hipocrate ne-au comunicat că este un atac cibernetic, că nu se poate accesa baza de date și că vor reveni cu amănunte. Am luat legătura cu firma Orange cu care noi avem un contract încheiat de asistență tehnică pe securitatea rețelei. După cum știți, avem două secții exterioare, laboratorul de radioterapie și hotelul din Tătărași.

Avem centru de screening de pe Sărărie, plus spitalizarea de zi, o zonă temporar organizată tot pe Sărărie și institutul. Avem foarte multe echipamente medicale legate în rețea și peste aproape 400 de terminale, calculatoare, laptopuri și riscul de a fi infectată toată rețeaua era mare. Și atunci am luat legătura cu Orange și le-am comunicat. Ei au scanat, au realizat o verificare a bazei de date și au observat că există ceva în sistemul informatic care începe să se extindă și atunci ei au venit cu recomandarea să închidă toate serverele, să le deconecteze de la internet. Am încercat să luăm legătura cu cei de la Hipocrate. Firma se cheamă RSC Romanian Soft Communication. Dumnealor au anunțat DNSC-ul, departamentul de securitate cibernetică a luat legătura cu noi, le-am spus care sunt datele și informațiile de care noi dispunem.

Inginerul Florin Trandabăț, departament IT. Sute de pacienți așteptau pe hol, alții programați la chimioterapie. Fără acces la dosarele medicale, fără nimic pe computere. Managerul Institutului Regional de Oncologie, Mirela Grosu povestește.

 

Medicii și asistentele medicale s-au reîntors la foaia medicală pe hârtie și la pix. Managerul IRO, Mirela Grosu.

Mirela Grosu: Am luat legătura de dimineață, la prima oră, cu Casa de Asigurări și cu Direcția de Sănătate Publică, să știe că vom lucra și vom asigura asistență medicală pe suport de hârtie. În momentul în care vom putea lucra vom introduce datele în sistemul informatic retroactiv, că nu putem semna cu cardul pacienților, că nu avem cum să reținem cardurile și pacienții au nevoie de carduri și nu asta ne dorim. Vom transmite date și informații, serviciile medicale pentru una, două, trei zile, cât va dura, le vom transmite fără să fie semnate cu cardul. Avem o înțelegere din partea autorităților și așa vom face. Deci asta e în ceea ce privește activitatea institutului și așa s-a desfășurat. Probabil așa vom face și mâine.

În paralel, de dimineață, suntem în discuții în videoconferințe cu colegii de la DNSC, de la Direcția de de Securitate Cibernetică de la București, cu cei de la RSC, firma de informatizare, cu colegii de la Orange care asigură mentenanța rețelei, cu domnul inginer și în ultimă instanță am decis să contractăm servicii cu o firmă de cyber security, care deja a plecat din București și la 19 sunt în Iași. O firmă care să vină să scaneze toate terminalele din spital, însemnând calculatoare, laptopuri și echipamente medicale, să fim siguri că nu există ceva ascuns în stare latentă și care ne va provoca probleme după o lună, două, trei sau cine știe cât și apoi apoi să ia fiecare server și să scaneze echipamentele respective cu alte echipamente speciale în așa fel încât în momentul în care dă drumul la un server pe care noi am făcut backup de siguranță și avem backup-uri de siguranță, dar ne e frică să dăm drumul la serverele respective, pentru că în momentul în care îi dai drumul s-ar putea să se cripteze toate datele și informațiile.

Economist Mirela Grosu spune că vrea să vadă ce breșe de securitate există. Și spune că așteaptă fondurile PNRR pe digitalizare. Proiectul IRO a fost depus. Departe de atacul cibernetic rămân pacienții.