„AI de noi” luptă cu manipularea pe Facebook

Mai mulți IT-iști din țară au pornit vânătoarea paginilor și profilurilor false de Facebook care sunt utilizate pentru propagandă rusească sau pentru campanie electorală candidaților care ar fi suveraniști. „AI de noi” este pagina care face ceea ce nu face statul: încearcă să-i educe pe utilizatori să recunoască un profil fals. Pe platforme au ajuns să creeze adevărate ferme de boți care slujesc interese statale sau private, anunță ReporterIS. Radio HIT a realizat un interviu cu Alexandru Gurău, inițiatorul acestui grup.
Eu consider că acest grup este un răspuns natural și sănătos al societății la fenomenul care a început să se manifeste pe Facebook. Și asta în urma unui eveniment destul de grav, zice eu, și anume anularea alegerilor anterioare, unde s-a folosit ca pretext și acest abuz de algoritmi de social media. Atunci, noi nu vrem să se repete acest fenomen din nou și vrem să scăpăm de ceea ce considerăm noi că e dăunător înainte de următoarele alegeri.
Practic, ce faceți?
Identificăm paginile care ridică motive de suspiciune, cum sunt cele cu postări de tip AI. Am găsit foarte multe de natură religioasă și nu e o problemă religia, ci modul în care sunt folosite aceste pagini. Și, la fel, ne-am mai extins un pic aria și către cele care promovează nostalgii comuniste sau cultul lui Ceaușescu și așa mai departe sau care, pur și simplu, cultivă gândirea asta de tip magic care, din punctul nostru de vedere, lasă un teren fertil pentru alte lucruri mai târziu.
2,2 mii de membri.
Da, în acest moment da. Pentru un grup care a fost înființat acum un pic peste o lună.
Ceea ce înseamnă că oamenii sunt interesați în a combate propaganda, dezinformarea.
Da, oamenii par să fie interesați, nu știu dacă să zic interesați sau preocupați, că, până la urmă, este și un motiv de îngrijorare pentru cei care înțeleg ce se întâmplă cu adevărat și poate că am fi luat în derâs ce se întâmplă dacă, din nou, nu aveam aceste alegeri care au fost anulate sub astfel de pretext.
Dacă ne referim la paginile de tip clickbait sau cu imagini generate de Inteligența Artificială, ce vă uimește?
Ce mă uimește? O dată, faptul că probabil jumătate dintre persoanele care interacționează acolo nu sunt reale, sunt boti după modul în care vorbesc, se exprimă și așa mai departe. Dar mă uimește și că sunt foarte mulți oameni care probabil nu sunt foarte echipați tehnic să înțeleagă ce se întâmplă și cred pe bune ce se postează acolo și reacționează în consecință.
Cât de ușor, cât de greu le cad victime persoanele care nu sunt instruite cu privire la pericolele rețelelor sociale?
Din punctul meu de vedere, foarte ușor. Și asta se vede după cum reacționează și cum au reacționat în trecut.
Pe pagina dumneavoastră am văzut semnalată, vorbeați de religie și de propagandă, grup creat de Părintele Calistrat, e de la Iași.
Problema cu Părintele Calistrat, eu recunosc nu știu foarte multe despre el în sine, însă bate foarte mult la ochi când găsim, cred că am găsit în jur de 10 pagini care se folosesc de numele lui. Nu știu dacă e cu sau fără știrea persoanei respective, dar mi se pare că ceva nu e în regulă acolo.
Cum invadează rețeaua de socializare astfel de pagini religioase și propagandă politică?
Ei bine, eu cred că exploatează algoritmul astfel încât să ajungă în față. De asta și se folosesc de posteri de tip AI sau religioase care solicită interacțiune. Cum ați văzut și dumneavoastră, textele clasice cu nimeni nu mă apreciază sau cele de tip religios, un text de genul nu trece peste postare fără să zici Amin, chestii de genul ăsta.
Aceste tipuri de interacțiune cresc cumva validitatea și rangul postării și algoritmul o ridică mai sus, ulterior putând fi transformat în altceva. Dar nu vorbim doar despre postări, ci și despre pagini în sine. Dacă paginile au posteri de succes, cresc și ele mai sus în algoritm.
Și în felul ăsta capătă vizibilitate și se pot transforma ulterior într-o mașinărie de propagandă.
Publicurile țintă în România. Avem pensionarii, vârstnici, alte categorii?
Alte categorii, cred că vorbim și de anumite pături sociale care au fost poate neglijate de clasa politică actuală sau de persoane care pur și simplu nu au educația necesară să înțeleagă ce se întâmplă, nu cunosc istorie și așa mai departe.
Ce ar trebui să facă statul român? Avem în fond un minister al digitalizării, o direcție de securitate cibernetică?
Da, avem din ce am înțeles eu, atât cât am reușit să interacționez cu ei, sunt vreo 19 instituții care s-ar putea implica din diverse unghiuri pe tema asta și am primit un semnal bun că urmează, chiar am fost și eu convocat la o întrunire ca să vedem cum putem colabora sau ce putem noi să le oferim din ce am colectat până acum și să fie și valid pentru ei.
Ce ar putea să facă? Ar putea, da, să intervină pe partea juridică mai mult decât putem noi să facem, că noi ca simpli cetățeni doar raportăm aceste pagini către Facebook și Facebook decide nici măcar prin niște persoane, ci prin niște algoritmi, dacă le dă sau nu jos, în funcție de câți oameni raportează și din ce motiv.
Pe lângă asta, dacă îmi permiteți, pot să zic că statul român ar fi trebuit să aibă grijă ca poporul să fie educat, să nu cadă pradă. Ar putea să facă chiar și o campanie de conștientizare asupra dezinformării care circulă. Acum, cred că ar trebui să facă asta tot apelând la niște persoane care au tracțiune la public, poate niște influenceri, poate, nu știu, oameni care să nu fie neapărat politicienii pe care pare că toată lumea e supărată acum.