Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

A început Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămâni: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iași, Festival du Bonheur pour les gourmands, în parcul Palas, dar și zeci de expoziții, concerte și spectacole de teatru și dans

  • mai 15, 2024
  • Diana Nechita

Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, reunește timp de 12 zile, în perioada 15-26 mai 2024, peste 1.000 de artiști români și străini în cadrul a 200 de evenimente. În prima săptămână a RCW, vor avea loc zeci de vernisaje ale unor expoziții impresionante, festivaluri de film, de teatru și de dans, concerte și conferințe. Parcul Palas găzduiește în acest weekend Festival du Bonheur pour les gourmands, unde publicul se poate răsfăța cu mâncăruri aleseIar în Palas Campus este amplasată sculptura „Not so far anymore”, parte din New Media District, unul dintre cele mai așteptate momente ale RCW .

Stabilit la Paris de mai mulți ani, Mircea Cantorcâștigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), va expune în cadrul RCW, la Baia Turcească, proiectul realizat la invitația celebrei case de modă Dior-Lady Dior Art, proiect prin care artistul reimaginează în manieră proprie faimoasa geantă Lady Dior. Vernisajul expoziției „Hommage To Those Who Keep The Flame Alive | Mircea Cantor x DIOR” va avea loc joi, 16 mai, ora 13.00, la Baia Turcească.

De joi va începe și Festival du Bonheur pour les gourmandscare va avea loc în parcul Palas. Pentru prima dată la Iași, Festivalul du Bonheur – Pour Les Gourmands propune publicului o experiență culinară specială și o atmosferă energică

. Deschis în perioada 16 -19 maiorele 10.00-22.00, festivalul reunește peste 20 de food truck-uri, cu o gamă largă de delicii culinare din toată lumea, și șapte DJs care își propun să ofere amintiri de neuitat.

 

New Media District, unul dintre cele mai așteptate momente ale Romanian Creative Week aduce în capitala Moldovei nu mai puțin de 40 de instalații spectaculoase, interactive, realizate de 37 de artiști vizuali din Iași, București, Timișoara, Cluj și Chișinău. Secțiunea New Media a RCW găzduiește „Not so far anymore”, o compoziție spațială ce își propune să stârnească atenția publicului, realizată de artistele Ana Călinescu și Livia Pleșca. Instalația poate fi admirată la Palas Campusîn perioada 15-26 mai.

Scenograful Dragoș Buhagiar și actrița și regizoarea Catrinel Marlon sunt doar două dintre marile nume ale teatrului și cinematografiei care vor deschide Romanian Creative Week. Prima săptămână a festivalului debutează, în premieră, cu ACT – arthouse cinema&theatre, un amplu festival de teatru și film, care va aduce în capitala Moldovei nu mai puțin de 9 lungmetraje, 6 piese de teatru, precum și conferințe din domeniu. Fiecare lungmetraj va fi precedat de proiecția unui scurtmetraj, cu o temă complementară acestuia.

Dragoș Buhagiar: „În afară de spectacolele pe care le aducem din țară, și vor fi și unele interesante făcute de Radu Afrim sau Botond Nagy, vor fi și spectacole din Iași

Dragoș Buhagiar, alături de Andrei Cozlac, își pune amprenta anul acesta asupra primei ediții a ACT – arthouse cinema&theatre, iar printr-o selecție de spectacole de excepție, publicul va avea oportunitatea de a cunoaște artistul care a creat unele dintre cele mai importante decoruri sau spații de joc”, așa cum îi place să spună, și costume din teatrul românesc.

Președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), Dragoș Buhagiar este unul dintre cei mai importanți scenografi români, având în portofoliul său colaborări cu regizori de renume precum Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu sau Alexandru Dabija, dar și o carieră peste granițe. La 30 de ani de la debut, Buhagiar remarcă o evoluție pozitivă a teatrului românesc, o diversificare a subiectelor și propunerilor, tehnică nouă și un curaj aparte. În calitatea sa de conferențiar, construiește următoarea generație de artiști și, tot pentru ea, va publica două cărți, care vor fi lansate în cadrul Romanian Creative Week.

În afară de spectacolele pe care le aducem din țară, și vor fi unele interesante făcute de Radu Afrim sau Botond Nagy, vor fi și spectacole din Iași. Publicul o să aibă ocazia să vadă spectacole la care nu are acces. Vor fi lansări de carte, conferințe pe teme foarte interesante, iar eu voi lansa două cărți care, din fericire, sunt susținute de Romanian Creative Week, unde am găsit timpul și locul potrivit”, a declarat Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER.

Cărțile sunt adresate studenților facultăților de teatru din țară: în prima, Un spațiu nou în teatru nou”, artistul își împărtășește experiența de la Sibiu, unde a creat o sală de spectacol într-o hală dezafectată, și abordează necesitatea acestor gen de spații pentru manifestarea artistică. Pe această temă este organizată și conferința „Un spațiu nou, un teatru nou. Spațiile alternative: necesitate, trend sau evadare”, eveniment moderat de Călin Ciobotari, care va avea loc în data de 17 mai, de la ora 12.00, în Sala Cub. Cea de-a doua carte, Scenograful la răscruce de arte”, reprezintă o călătorie în timp și spațiu, un cumul al experiențelor sale de-a lungul carierei, și va fi lansată pe data de 24 mai, de la ora 16, la Baia Turcească.

În cele patru zile ale festivalului de teatru, spectatorii vor putea vedea pieseleMicul Prinț (r. Alice Veliche & Alexandru Radu), Elektra(r. Botond Nagy), Tattoo(r. Radu Afrim), 20 noiembrie (r. Eugen Jebeleanu),O tragedie veninoasă– după „Women beware women” de Thomas Middleton (r. Silviu Purcărete), Trei piese triste(r. Radu Afrim).

Catrinel Marlon (Menghia): „Filmul regizat de mine este o declarație de speranță”

În cadrul secțiunii de film din ACT – arthouse cinema&theatre, una dintre cele mai cunoscute actrițe la nivel internațional, Catrinel Marlon (Menghia), pășește în spatele camerelor, în calitate de regizor, cu filmul Girasoli”, producția cinematografică care are premiera concomitent în Italia și în România. Noul proiect, lansat la Baia Turcească pe data de 25 mai, la 17:15, urmărește povestea relației dintre infirmiera Anna și pacienta Lucia, diagnosticată cu schizofrenie, acțiune desfășurată în anul 1963. Prin primul său lungmetraj în calitate de regizoare, Catrinel a vrut să transmită că, în ciuda oricăror adversități, dragostea poate înflori: Este o declarație de speranță, o invitație de a privi dincolo de dificultăți și de a găsi lumina chiar și în cele mai întunecate locuri. Mi-am propus să provoc publicul prin acest film, să-l fac sa reflecteze asupra nebuniei, iubirii și condiției umane”.

Pentru o săptămână, în perioada 19 și 25 mai, spectatorii vor putea vedea lungmetrajele: „Între revoluții” (documentar, r. Vlad Petri, 2023), La Chimera (aventură fantastică, r. Alice Rohrwacher2023), Perfect Days – r. Wim Wenders (dramă, r. Wim Wenders, 2023), TOTEM(dramă, r. Lila Avilés, 2023), Clean cities (documentar, r. Marina Danezi, Kostas Mandilas, Constantinos Hadzinikolaou, Christos Sarris, 2021), Geographies of Solitude (documentar, r. Jacquelyn Mills, 2022), Pe adamant (documentar, r. Nicolas Philibert, 2023), Averroès & Rosa Parks – Avanpremieră națională (documentar, r. Nicolas Philibert, 2024), Girasoli – Avanpremiră națională (dramă, r. Catrinel Marlon, 2023). Biletele la film pot fi achiziționate de AICI.

Vernisaje în prima săptămână a Romanian Creative Week

Secțiunea Arts & Crafts vine cu câteva zeci de expoziții, care vor provoca imaginația publicului, în locațiicheie alese cu atenție de către organizatori. La Baia Turcească, clădire-monument ridicată la finele secolului XIX, publicul va regăsi expoziția centrală a evenimentului, Egologia, curatoriată de Marian Pălie, a cărei vernisaj va avea loc pe data de 15 mai, la ora 18.00. Egologia, cu un design arhitectural realizat de Anda Zota și Elena Viziteu Ionescu, aduce la Iași lucrările a 24 de artiști români, dar și din Japonia și Italia.

Tot în 15 mai și tot la Baia Turcească, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziției FF | Fashion & Film, curatoriată de Domnica Mărgescu și Maurice Munteanu. Expoziția ne vorbește, prin fotografie, film și proiecții de video mapping, despre impactului pe care cinemaul l-a avut, îl are și îl va avea asupra modei ca instrument social. 

În 15 mai vor mai avea locvernisajul Cantecul varstelor” (ora 14.00, Palatul Braunstein), inaugurarea instalației de new media „Shifting Realities” (de la ora 10.00, Bulevardul Ștefan cel Mare) Performance Space Dans & Teatru: Post Impact” (ora 15.00, Esplanada CUB) și „Performance Space Music: aMuse BOX”

(ora 22.00, Piața Națiunilor Unite).

Pe data de 16 mai: Vernisaj Natura morta | Philipp Wieder” (ora 12.00, Casa Muzeelor), Vernisaj Hommage To Those Who Keep The Flame Alive | Mircea Cantor x DIOR” (ora 13.00, Baia Turcească), Vernisaj 3…2…1! Never too early to prepare” (ora 15.00, Muzeul de Artă Contemporană), Vernisaj Loc:us” (ora 16, Palatul Culturii), Vernisaj “Wanna Be Fog with Me?” (ora 17.00, Palatul Culturii).

Pe data de 17 mai, publicul este așteptat la Vernisaj The Living Thread” (ora 11.00, Aeroportul Internațional Iași), Glimpses of Infinite Symmetry 2014 — 2024” (ora 16.00, Galeria Victoria), Eternity as Attempt” (ora 20.30, Turnul Golia).

Sâmbătă, 18 mai, RCW organizează Vernisajul Echoes” (ora 16.00, Muzeul „Nicolae Gane”).

Unii dintre cei mai renumiți dansatori de flamenco din lume, în spectacol la Iași

Festivalul de dans HazarDance. După debutul de succes de anul trecut, HazarDance se extinde la o săptămână de festival, între 18-23 mai, și aduce în lumina reflectoarelor dansul contemporan, flamenco, dansul nomad și street dance, în spectacole excepționale în care vor performa atât artiști români, cât și din Spania, SUA și Ungaria. Una dintre surprize este prezența a doi dintre cei mai renumiți dansatori de flamenco din lume, spaniolii Patricia Guerrero și Alfonso Losa, care vor deschide săptămâna de dans de la Iași cu „Alter Ego”, un spectacol ca o întâlnire a oglinzilor emoționale.

HazarDance propune următoarele spectacole: „Alter Ego” – Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (18 mai, ora 20.00), Street Energy Battle” la Sala CUB a Teatrului Național Iași (19 mai, orele 16.00-22.00), Experiență la Palat – Spectacole și degustare de vinuri” la Palatul Culturii din Iași, Sala Voievozilor (20 mai, ora 20.00), Spectacolul „Vulnus – the quality of being easily hurt” la Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași (21 mai, ora 17.30), Spectacolul de dans „Lift” la Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași (21 mai, ora 20.00), Showcase Gaspard&Dancers (SUA) și Red Line (RO)la Sala CUB a Teatrului Național Iași (22 mai, ora 19.00), Spectacolul „Fiúk” (18+) la Sala Mare a Operei Naționale Române Iași (23 mai, ora 20.00). Dans nomad, în diverse locuri neconvenționale din Iași, o inițiativă a coregrafei Beatrice Tudor (19 și 20 mai 2024, orele 11.00-14.00).

Conferințele Creativității. Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir și Vasile Bănescu vor susține, în zilele de 16, 17 și 18 mai, la Teatrul „Luceafărul”, Conferințele Creativității, un eveniment organizat în premieră de RCW.

Detalii despre Romanian Creative Week pot fi obținute pe aplicația RCW, pe site-ulwww.romaniancreativeweek.ro, precum și pe paginile evenimentului de peInstagram,Facebook,YouTube șiTikTok. Aplicația RCW este disponibilă pe prima poziție în căutările din Google Play și Apple Store și conține programul integral al evenimentului. În plus, aplicația le ofere participanților o experiență inedită, prin intermediul unui modul de realitate augmentată.