Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Reforma fiscală: Iașul, între susținerea premierului și nemulțumire profundă

  • iulie 04, 2025
  • Narcis Pohoata
Reforma fiscal-bugetară a împărțit ieșenii în mai multe tabere. Unii spun că Ilie Bolojan e cel mai bun premier al țării. Pensionarii cred că mai bine o pensie tăiată decât fără.

Alți vârstnici se întreabă de ce nu au beneficiat și ei de prime la pensionare, precum judecătorii Curții Constituționale. Ieșirea în stradă este soluția avansată de o ieșeancă. Angajații din segmentul privat, plătiți cu salariul minim pe economie, se întreabă de ce reforma nu a început cu măsura confiscării averilor corupților. Iar politologul Daniel Șandru, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, avertizează, într-o postare de pe rețeaua sa de socializare, că există riscul „în perspectivă imediată ca românii să devină solidari cu extremiștii împotriva cărora și-au orientat voturile în noiembrie 2024 și în mai 2025”.

Radio HIT  a încercat să afle ce cred ieșenii despre măsurile de austeritate.

„Pentru mine, premierul actual este omul potrivit la locul potrivit. Și domnul Bolojan este cel mai bun, la ora actuală, cel mai bun prim-ministru din toate timpurile”, ne spune o ieșeancă. Măsurile de reformă fiscal-bugetară au împărțit ieșenii în tabere.

Se discută în autobuz, iar fiecare și-a format o opinie, inclusiv în funcție de canalul media pe care îl urmărește. În tramvaiul 9, o doamnă foarte revoltată spunea că nu e de acord ca 3% din PIB-ul României să meargă către susținerea Republicii Moldova și a Ucrainei. Un alt călător o întreba unde a auzit asta. Pensionarii sunt implicați activ în procesul de colectare a informațiilor și de comentare a măsurilor.

Am stat la intrarea într-o librărie din Iași și am întrebat un ieșean care și-a completat colecția de cărți – încă fără TVA mărit. Răspunsul a fost scurt: „Ce să spun? Eu sunt de acord cu măsurile. Adică, trebuie făcut ceva, că altfel dăm cu capul în gard. Am ajuns unde am ajuns, asta e situația. Deci, eu le accept. Prefer o pensie tăiată cu 10% decât lipsă totală. Accept situația. Este greu. Dar mergem înainte.”

Cei mai mulți dintre pensionarii ieșeni intervievați sunt însă revoltați de reforma fiscal-bugetară. Suntem în parcul din cartierul Podu Roș și intervievăm o bunică în timp ce își supraveghează nepoții: „Nu știu ce să vă spun, dar nu-i bine nimic. Cum să trăiești cu o pensie de 1000 lei, cum să trăiești? Spuneți! 1200 am. Am ieșit la pensie cu 1108 și mi-a mai dat la recalculare până la 1200. Cum să trăiești? Toate sunt scumpe, toate! Nici nu ai cu ce plăti curentul și toate celelalte.”

Am ajuns în Piața Nicolina. O femeie se uită la prețul legumelor și oftează: „Nu-mi place absolut deloc. Premierul să dea de la el de afară. Taie de la noi, care suntem amărâți cu o pensie de mizerie după 40 de ani, și dă la ăștia! Prime la Curtea Constituțională? Mie mi-a dat primă când am ieșit la pensie? Nu mi-a dat! Lor pentru ce le dau atâtea prime? Nu-mi convine absolut deloc. O să iasă lumea în stradă. Iar premierului îi spun să aibă grijă de bătrâni, că au muncit pentru țara asta!”

„Trebuie să taie de unde s-a furat. Să le confiște averile!”

Și pe rețelele sociale, comentariile abundă. Mulți internauți ieșeni sunt revoltați, în special de creșterea TVA-ului la carte. Președinte executiv la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, politologul Daniel Șandru a scris pe pagina sa de pe rețeaua de socializare: „Ca profesor, probabil că voi mai scrie cărți. Nu știu, însă, dacă voi mai putea cumpăra. Ca profesor, deci, primesc încă 2 ore în normă și sunt solidar, astfel, cu „specialii” magistrați și rezerviști, cu BOR, cu partidele finanțate nesimțit și cu CA-urile băieților deștepți. Devenim, astfel, cu toții, în perspectivă imediată, solidari cu extremiștii împotriva cărora ne-am orientat voturile în noiembrie 2024 și în mai 2025”.

Mulți dintre angajații din sectorul privat se întreabă dacă vor mai avea locuri de muncă mâine. „Da, pentru noi care trăim cu salariul ăsta minim pe economie, da, nu știu dacă e chiar așa de… bine. Trebuia să mai gândească, adică, și… măsurile luate, dar nu și TVA-ul și prețurile. O să scadă și vânzările și toate. Și nivelul de trai. Lumea o să se restrângă, o să facem economie și la curent, și la apă, și la toate. O să ne restrângem. Pentru noi, ăștia care muncim și plătim taxele corect… Trebuie să taie de unde s-a furat. Să le confiște averile. Nu de la noi care plătim taxe și impozite. Și noi chiar nu am beneficiat de nimic din tot ce s-a împrumutat.”

Cât privește tinerii, unii nici nu au auzit de reforma fiscal-bugetară.

Violeta Cincu