Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi a participat la Expo CRAI

Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi 6zile · Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi a participat la Expo CRAI (𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮 𝗥𝗲𝘁̦𝗲𝗹𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗔𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝗻𝗼𝗿𝗶𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗜𝗻𝗼𝘃𝗮𝗿𝗲), o expoziție de inovație și transfer tehnologic unde organizațiile participante au avut oportunitatea să prezinte publicului larg proiectele de cercetare și inovare în care sunt implicate, invențiile, echipamentele, produsele, serviciile și soluțiile tehnologice de ultimă generație pe care le dezvoltă.
A fost o bucurie pentru USV Iași să prezinte comunității:
𝗠𝗲𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶, un produs inovator,care a reprezentat România, a atras atenția și a fost validat pe scena internațională în cadrul competiției Ecotrophelia Europe 2023 desfășurată la ANUGA COLOGNE din Germania, în perioada 8 – 9 octombrie, un adevărat hub al inovației alimentare. 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶 reprezintă un tip de paste, având ca ingredient principal carnea în locul făinii vegetale. Materia primă provine din rasol de porc, un subprodus valoros din punct de vedere nutrițional, dar insuficient utilizat în industrie, acționând asupra risipei alimentare cu care ne confruntăm. Pentru a îmbogăți valoarea nutritivă a produsului și a conferi proprietăți de legare superioare, rețeta include făină de semola și supă de oase. Acestea aduc un aport semnificativ de proteine și colagen, sporind calitatea nutritivă a produsului final. Condimente naturale precum sarea, piperul negru, ceapa și oregano au fost folosite pentru aromatizarea produsului, iar pudra de sfeclă roșie a fost adăugată pentru a oferi o culoare atrăgătoare. Astfel, Meatatelli se distinge nu doar prin inovația sa, ci și prin utilizarea exclusivă a ingredientelor naturale de înaltă valoare nutritivă cu un potențial ridicat pe piața. Această abordare inovatoare face din 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶 o soluție sustenabilă și nutritivă, transformând subprodusele alimentare într-o opțiune sănătoasă, cu capacitate înaltă de a revoluționa industria pastelor.
Prin „𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼”, consumatorii nu doar optează pentru o nutriție sănătoasă și echilibrată, dar participă și la un efort mai larg de protejare a mediului, susținând practici alimentare care utilizează la maximum resursele și reduc impactul negativ asupra planetei. Pasta-cremă vegană „𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼”, un produs inovator realizat din tulpini de ciuperci Pleurotus, aquafaba, tescovină de mere, ștevie, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac, va reprezenta România competiția internațională Ecotrophelia, ce va avea loc la Paris, Franța, în perioada 20-21 octombrie 2024.“𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼” nu este doar o produs vegan, ci o veritabilă combinație de inovație și sustenabilitate. Disponibil în trei variante – un aperitiv savuros (PREP), un fel principal (CORE) și un desert (BLISS) – toate realizate din aceleași ingrediente de bază, 𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼 demonstrează o versatilitate impresionantă, transformând subprodusele din industria alimentară în preparate sănătoase și delicioase. Acest concept inovator valorifică ingrediente considerate adesea deșeuri, precum tulpinile de ciuperci și aquafaba, maximizând astfel resursele și contribuind la reducerea risipei alimentare. 𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼 oferă o experiență senzorială surprinzătoare: deși produsul conține tulpini de ciuperci, gustul final este unul complex și plăcut, fără a reflecta aroma acestora. Prin utilizarea acelorași ingrediente în proporții diferite, 𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼 oferă o gamă variată de opțiuni – de la aperitiv până la desert – toate bogate în nutrienți și ideale pentru cei care caută alternative alimentare sănătoase și durabile. Această abordare nu doar îmbunătățește calitatea nutrițională a preparatelor, ci și reduce semnificativ impactul asupra mediului, promovând un stil de viață echilibrat și responsabil. 𝗙𝘂𝗻𝗴𝗶𝗬𝗼 demonstrează că inovația alimentară poate merge mână în mână cu sustenabilitatea, oferind consumatorilor o opțiune nutritivă, gustoasă și prietenoasă cu mediul.
𝗚𝗿𝗮̂𝘂𝗹 𝘀𝗽𝗲𝗹𝘁𝗮 ( 𝗧𝗿𝗶𝘁𝗶𝗰𝘂𝗺 𝗮𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝘂𝗺 𝘀𝘀𝗽. 𝘀𝗽𝗲𝗹𝘁𝗮 𝗟.) este o varietate străveche de grâu și a fost principala cereală cultivată în Europa pentru fabricarea pâinii între secolele V și XX. O formă sălbatică a grâului spelta este considerată a fi unul dintre cei trei strămoși ai grâului comun pe care îl folosim astăzi în alimentație. În ultimele decenii au fost reintroduse în cultură mai multe varietăți antice de grâu, în special spelta, datorită faptului că este un grâu decorticat (cariopsele nu se pot separa usor de celelalte componente ale spiculețelor) și că prezintă o rezistență sporită la atacul agenților fitopatogeni și la condițiile nefavorabile de mediu, ceea ce îl face potrivit pentru agricultura ecologică.
𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮 𝗥𝗲𝘁̦𝗲𝗹𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗔𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝗻𝗼𝗿𝗶𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝗜𝗻𝗼𝘃𝗮𝗿𝗲 (𝗖𝗥𝗔𝗜), ediția a VI-a, este organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Asociația pentru Educație Antreprenorială, în parteneriat cu Romanian American Foundation, cu sprijinul Orange România, Băncii Comerciale Române și al Primăriei Municipiului Iași.