Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Cum arată meniul viitorului prin ochii studenților de la universitățile de agronomie din România

  • iunie 14, 2024
  • Diana Nechita

FungiYo” Iași România calificată la faza internațională a competiției Ecotrophelia, de la Paris. Pasta-cremă vegană „FungiYo” este realizată din codițe de pleurotus, aquafaba, tescovină de mere, ștevie, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac și a fost creată de studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași . La nivel european, astăzi, Ecotrophelia înseamnă peste 3000 de studenți care au participat la competiție, peste 1100 de produse alimentare inovatoare, mai mult de 200 de universități și 22 federații naționale ale industriilor alimentare din 22 de tări. Finala națională s-a desfășurat la Iași iar studenții universităților de agronomie din România au arătat cît de creativi sunt.

Aula Universității de Științele Vieții din Iași a fost neîncăpătoare. Pentru studenții și profesorii care doreau să testeze produsele competitorilor. Și unde e vara rândul cel mai mare? La înghețată! Pawpaw Symphony. Înghețata este creația studenților de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

Înghețată cu caviar de afine a adus zeci de curioși la standul echipei de la București

Aceasta este înghețata. La bază, este înghețata simplă. Acesta este caviarul, care oferă o savoare aparte. Caviar din afine produs prin tehnologie specială. Aici este lingurița perfectă.

Noi am vrea dacă se poate, să ieșim și pe piață cu acest produs datorită inovației. Doar că acest produs se oferă maselor un pic mai extravagante să zic așa. E un produs ușor scump.

Ar fi între 10 și 15 euro o porție”, a povestit Mihai Gheorghe Daniel, membru al echipei Pawpaw Symphony, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. De ce e înghețata aparte? Folosește ca bază pawpaw sau banana nordului, cultivată la Universitatea din București. Însă, atenție, cireașa” de pe înghețată este de fapt caviarul de afine, produs cu o tehnică din gastronomia moleculară. Concurența a fost dură la Ecotrophelia România 2024, concursul european de inovație în domeniul alimentar. Marele premiu – calificarea la Ecotrophelia, care are loc la Paris, în Franța, în perioada 20-21 octombrie. La Ecotrophelia Iași nu poți să te desparți ușor de echipele și produsele inovative.

Studenții au deja contracte pentru pasta de păstrăv cu spirulină

Mmm! Foarte bună.

Ce ați gustat?

Iar explicațiile creatorilor vin repede. Am gustat o pastă de păstrăv afumat reinterpretată, cu multe elemente inovative și noi. E realizată de echipa de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Elementul inovativ este că folosim tot păstrăvul, pielea și oasele. Le uscăm, le măcinăm și le încorporăm în produs. Încă un element inovativ zicem noi că folosim și zerul, care e un produs ce nu se comercializează. Adăugăm și spirulina pentru antioxidant și zicem noi că e un produs foarte gustat de participanți și foarte sănătos. Avem un contract cu o păstrăvărie care vrea să-l scoată pe piață și noi suntem foarte încrezători. Aici este pasta de păstrăv. Nu are sare adăugată, are doar sarea din păstrăvul afumat”, explică cu multă răbdare Andrei Chirilă din echipa Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Ajungem și la una din cele două echipe ale Universității de Științele Vieții din Iași.

Studenții se întrec în explicații: Am realizat o cremă de cătină în care am reintegrat aceste subproduse semințe, pielița și am realizat un produs cu o valoare nutritivă ridicată. Bogat în fibre. Poate fi consumat ca atare sau integrat în anumite produse, sporindu-le valoarea nutritivă. Am realizat cheesecake-uri, chiar pâine, tarte și cătinată din sucul rezultat în urma centrifugării. Este un produs ecologic, bio, 100% cătină, provenită din agricultură sustenabilă. Este destinat oamenilor sportivi sau pentru cei care au probleme cu imunitatea pentru că este foarte bogat în vitamine. Un astfel de borcan ajunge să coste în jur de 30 lei”.

Rețeta secretă a echipei câștigătoare? Codițe de pleurotus, aquafaba, tescovină de mere, ștevie, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac

Rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, Gerard Jităreanu, spune simplu: Scopul este de a implica studenții noștri în activități creative, inovative de a se documenta, de a se specializa pentru a deveni în primul rând buni specialiști în acest domeniu și sigur pentru a-și construi o carieră cât mai frumoasă în domeniul agroalimentar aflat în plină dezvoltare în România. Avem un potențial deosebit, iar noua abordare pe care o are și Universitatea noastră de Științele Vieții este aceea de a veghea asupra securității alimentare, de a crea produse nu doar gustoase, ci și sănătoase și prietenoase cu mediul”.

Pur și simplu nu te poți opri să nu guști la fiecare stand. Și la sfârșit merge un ceai sustenabil.

O infuzie de plante precum roiniță, urzică, condiție de cireșe, rubarbă, lavandă și coși de portocale. Inovația principală constă în faptul că ambalajul pliculețului de ceai se dizolvă în apă în mai puțin de 60 de secunde.Juriul a deliberat îndelung. Verdictul? Pasta-cremă vegană „FungiYo” (realizată din codițe de pleurotus, aquafaba, tescovină de mere, ștevie, pudră de roșcove și făină din semințe de dovleac) creată de studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) va reprezenta România la faza internațională a competiției Ecotrophelia, care va avea loc la Paris, Franța în perioada 20 – 21 octombrie 2024.

Echipa „FungiYo” este formată din studenții Eduard Horlescu, Cristina Dandeș, Livia Bărbuță și Cătălin Scripcă, de la Facultatea de Agricultură a USV Iași, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și este coordonată de șef. lucr. Gabriela Frunză, șef lucr. dr. Marius Ciobanu și prof. univ. dr. Paul Boișteanu. Pe locul doi s-a clasat echipa Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu produsul „Sonata”, o băutură răcoritoare probiotică, iar pe locul al treilea s-a clasat echipa de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, cu „B12 Fusion”, un mix îmbogățit cu vitamina B12.